ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul Grigore Chiper a editat o carte de eseuri

10:29 | 14.03.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 14 mar. /MOLDPRES/. O carte de eseuri intitulată ”Voci în pustiu”, semnată de poetul, prozatorul, eseistul și traducătorul Grigore Chiper, doctor în filologie, a apărut recent la o editură din Iași, România, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Grigore Chiper a menționat că volumul are 230 de pagini. ”Am inclus aici eseuri care se referă direct sau indirect la literatură, publicate în mai multe reviste literare. Anul trecut, la o editură din Pitești, România, mi-a apărut cartea de versuri ”Semințe de betel”. Ea cuprinde 80 de pagini. Sunt versuri noi, pe care le-am semnat în ultimul timp”, a mai spus scriitorul.

În prezent, Grigore Chiper colaborează cu revistele ”Contrafort”, ”Guadrat”,  ”Destin românesc”, ”Revista Literară” ș.a. De asemenea, el are niște proiecte literare, la care lucrează în continuare de mai mult timp.

Potrivit academicianului Mihai Cimpoi, Grigore Chiper călătorește spre esențele ce ne scapă, având ca pandant călătoria spre limite a lui Mircea Cărtărescu. ”Se alege, firește, nu cu o cunoaștere, ci cu iluzia cunoașterii, nu cu ceva cert, ci cu incertul... Cultivă o poezie de atmosferă existențială, sugerată cu ajutorul vagului simbolist, al notației impresioniste directe, fragmentare, al mozaicului de puncte, de fulgurații alternate cu suspansuri și sincope", a subliniat academicianul Mihai Cimpoi.

Grigore Chiper s-a născut la 16 aprilie 1959, în satul Copanca, raionul Slobozia. În 1981 își termină studiile la Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova. Din același an, activează ca profesor la Universitatea de Stat din Tiraspol. Este redactor asociat la revista ”Contrafort” și secretar de redacție la revista ”Quadrat”. Și-a susținut teza de doctor în filologie. Membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, al Uniunii Scriitorilor din România și al P.E.N.Club.

În 1990, debutează editorial cu volumul de poeme ”Abia intangibilul”, urmat de cărțile ” Aici, în falset” (poezie, Chișinău, 1991) ”Perioada albastră” (versuri, București, 1996) ”Violoncelul și alte voci” (proză scurtă, Timișoara, 2000) ”Cehov, am cerut obosit” ( poezie, Chișinău, 2001) ,”Turnul de fildeș înclinat”, (poezie,  București, 2005), ”Proza lui Liviu Rebreanu. Secretul capodoperelor, istorie literară” (Chișinău, 2009), ”Roman-simulacru” (poezie, Cluj, 2010), ”Cărări înapoi”, antologie de poezie (Iași, 2013), ”Poezia basarabeană optzecistă. Schimbare de paradigmă”, eseu ( Iași, 2013), ”Nisipul de sub picioare” (proză, București, 2014) ”Formalități” (poezie, Bistrița, 2015), ”Absintos. Nori de cerneală” (Chișinău, 2015), ”Opera poetică” (Pitești, 2017), ”Fața poeziei și măștile poeziei” (Chișinău, 2019) ș.a.

A fost distins cu Premiul Național al Tineretului (1991), Premiul Uniunii Latine (Paris, 1997), Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova (1998, 2002, 2014), Premiul filialei Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România (2014), Premiul Balcanica (Brăila, 2017) și cu alte premii literare.

img21001918

img21001918

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!