ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Comunicat de presă al Autorității Naționale de Integritate

10:05 | 18.03.2021 Categorie: Comunicate

În anul 2020, ANI a inițiat peste 240 de cauze contravenționale și a aplicat amenzi în sumă totală de aproximativ jumătate de milion de lei

Chişinău, 18 mar. /MOLDPRES/. Pe parcursul anului 2020, Inspectoratul de Integritate al Autorității Naționale de Integritate (ANI) a pornit 241 de cauze contravenționale. În baza acestor cauze, au fost întocmite 199 de procese verbale cu privire la contravenție, în rezultatul cărora au fost aplicate sancțiuni în sumă totală de peste 456 de mii de lei.

Cele mai multe cauze au fost pornite pentru încălcarea regulilor de declarare a averii și intereselor personale. Astfel, inspectorii de integritate au cercetat 210 situații de încălcare ale acestor reguli. În 11 cazuri inspectorii de integritate au pornit proceduri contravenționale pentru nedeclararea și nesoluționarea conflictelor de interese. Alte 10 cazuri au vizat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților și limitărilor și un subiect nu a respectat regimul juridic al restricțiilor și limitărilor în legătură cu încetarea mandatului, a raporturilor de muncă sau de serviciu și migrarea în sectorul privat al agenților publici (pantuflaj). De asemenea, în 9 cazuri s-au înregistrat situații prin care a fost împiedicată activitatea ANI.

În rezultatul acestor cauze contravenționale inițiate, au fost întocmite 199 de procese verbale cu privire la contravenție. Inspectorii de integritate au aplicat amenzi pentru 9 deputați, 8 judecători, 25 procurori, 2 președinți de raion, 20 de primari, 8 funcționari cu statut special din cadrul MAI etc. (lista integrală poate fi vizualizată în Raportul de activitate al ANI pentru anul 2020).

În anul 2020, ANI a înregistrat o responsabilizare a subiecților declarării pe aspectul declarării conflictelor de interese. Respectiv, Registrul Declarațiilor al conflictelor de interese al ANI a fost completat cu încă 96 de conflicte de interese soluționate de inspectorii de integritate. Cei mai activi sunt primarii, aproximativ 93 de primari din republică au completat aceste declarații și în termen de 3 zile au primit soluții din partea inspectorilor de integritate. În alte două conflicte de interese au fost declarate de miniștri, iar un caz a fost semnalat de către un conducător de organizație publică.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!