ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Capitala Marii Britanii e pe cale să piardă poziția de al doilea centru financiar al lumii

14:55 | 18.03.2021 Categorie: Externe

Londra, 18 mar. /MOLDPRES/. Londra are statutul de al doilea cel mai mare centru financiar al lumii (după New York). Însă numeroase metropole asiatice se află acum într-o poziție favorabilă pentru a urca pe locul secund, din cauza efectelor negative produse de Brexit asupra Londrei, relatează MOLDPRES cu referire la DIGI24.

Cel mai nou index al centrelor financiare globale, publicat după ieșirea oficială a Regatului Unit din Uniunea Europeană, atestă faptul că Londra își menține la limită poziția a doua în lume.

Clasamentul publicat de think tank-ul ZYen arată că ratingul Londrei a scăzut cu 23 de puncte față de cel publicat în septembrie. Astfel, Londra se află doar cu un punct în fața orașului chinez Shanghai, iar Hong Kong și Singapore, alte două importante centre financiare asiatice, nu sunt nici ele prea departe.

Dacă Londra își continuă căderea, ar putea ajunge chiar sub poziția a treia.

Sume astronomice de dolari în acțiuni și instrumente financiare derivate au dispărut deja din Londra de la momentul în care Brexitul s-a finalizat oficial în data de 1 ianuarie, fiind mutate în orașe precum Amsterdam, Paris sau Frankfurt, sediul Băncii Centrale Europene. De altfel, ratingul Frankfurtului a crescut cu 12 puncte în ultimul clasament. Un alt oraș care a cunoscut o creștere impresionantă este Milano, cu 28 de puncte, însă Paris și Amsterdam au observat scăderi.

foto: worldfinancialreview.com

img21002071

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!