ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

„Moldsilva” a demarat o campanie dedicată Zilei internaționale a pădurilor

12:34 | 19.03.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 19 mar. /MOLDPRES/. Agenția „Moldsilva” a început de astăzi o campanie de înverzire şi regenerare a spațiului forestier național, dedicată Zilei internaționale a pădurilor, marcată în fiecare an la 21 martie. Activităţile propuse de autoritatea silvică vor dura până 26 martie şi vor avea ca finalitate sporirea suprafețelor împădurite în Republica Moldova, transmite MOLDPRES.

Conform instituției, pentru ziua de vineri, 19 martie, sunt preconizate acțiuni de plantare a culturilor silvice în fondul forestier gestionat, precum și pe terenurile autorităților publice locale cu o suprafață totală de 93,4 de hectare. „Tradițional pentru țara noastră, accentele preponderente la plantare revin speciilor silvoformante autohtone precum stejarul pedunculat, gorunul, fagul, teiul, frasinul, plop etc. - în număr total de 264446 puieți. Totodată vor fi semănate 700 kg de ghindă”, indică „Moldsilva”.

Conform directorului Agenției „Moldsilva”, Dumitru Cojocaru, campania națională de plantare a arborilor, cu genericul „Plantăm păduri salvăm Moldova”, este creditată drept o acțiune eco civică ce ar spori împădurirea teritoriului țării de la 11% la 15%.

Dumitru Cojocaru a dat asigurări că prin intermediul entităților silvice subordonate vor fi create condițiile necesare pentru toate autorităţile publice, precum și persoane fizice, care doresc să se implice și să participe în cadrul campaniei de plantare.

Pentru transpunerea în practică a planurilor de activitate, în anul curent, Agenția ”Moldsilva” planifică împădurirea a circa 1134 ha de teren. Lucrările de ajutorare a regenerării vor acoperi o suprafață de 2527 ha, dintre care 423 ha vor reveni semănatului ghindei sub masiv, iar 209 ha sunt preconizate regenerării naturale. Silvicultorii nu uită nici de completări în culturile silvice create în anii precedenți, iar acest tip de lucrări va acoperi o suprafață de 4030 ha.

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a stabilit Ziua internațională a pădurilor pentru a marca și a conștientiza importanța tuturor tipurilor de păduri și arborilor în afara pădurilor. Genericul Zilei Internaționale a Pădurilor - 2021, lansat de către Adunarea Generală a ONU este „Restaurarea pădurilor: o cale pentru însănătoșire și bunăstare”.

foto: Moldsilva

img21002096

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!