ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Experți din R. Moldova au participat la un seminar UE privind combaterea poluării transfrontaliere

11:23 | 22.03.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 22 mar. /MOLDPRES/. Reprezentanții Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) împreună cu un grup de experți naționali au participat săptămâna trecută la un seminar de instruire în legătură cu realizarea și raportarea angajamentelor Republicii Moldova către Secretariatul Convenției privind poluarea atmosferică transfrontalieră pe distanțe lungi (CLRTAP), transmite MOLDPRES.

Participanții au fost familiarizați cu cerințele de raportare și au fost antrenați într-o serie de activități practice pentru a-și dezvolta cunoștințele cu privire la analizarea inventarului național de emisii al Republicii Moldova; identificarea metodelor de compilare a inventarelor de emisii spațiale QGIS; etapele de realizare a unui proiect QGIS; elementele fundamentale despre cartografierea emisiilor; pregătirea bazei de date privind emisiile; crearea unui proiect de transport rutier în programul QGIS. Ca urmare, trainerii le-au recomandat participanților să includă în raport  două componente noi: cartografierea și proiectarea emisiilor.

Conform cerințelor Convenției, în anul curent, Republica Moldova a prezentat Secretariatului CLRTAP  raportul de inventariere a emisiilor (NFR) pentru perioada 2018-2019, elaborat cu susținerea financiară  și metodologică a Coaliției Climă și Aer Curat.

În vederea implementării cu succes a Convenției și a Protocoalelor adiționale la care Republica Moldova este membră, MADRM planifică să transpună o Directivă a Uniunii Europene privind reducerea emisiilor naționale de anumiți poluanți atmosferici, care prevede aprobarea angajamentelor naționale de reducere a emisiilor de poluanți în atmosferă și raportarea emisiilor naționale conform instrumentelor CLRTAP (inventarele naționale de emisii, prognozele naționale de emisii, inventarele naționale de emisii dezagregate spațial, inventarele privind sursele punctuale de mari dimensiuni și rapoarte informative de inventariere).

Republica Moldova este parte a Convenției CLRTAP din anul 1995, iar prin ratificarea Legii corespunzătoare, a Protocolului privind poluanții organici persistenți și Protocolului privind metalele grele, țara noastră și-a asumat angajamentul de a preveni treptat și a reduce emisiile de poluanți atmosferici în scopul combaterii poluării transfrontaliere.  

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!