ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Olga Cebotari a discutat cu Reprezentantul Special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru reglementarea transnistreană

12:29 | 22.03.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 22 mar. /MOLDPRES/. Astăzi, a avut loc o nouă reuniune de consultări, în format online, dintre viceprim-ministrul Olga Cebotari și Reprezentantul Special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru reglementarea transnistreană, Thomas Mayr-Harting, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.

Discuțiile purtate între cei doi oficiali s-au axat preponderent pe dinamica și pe esența dialogului dintre Chișinău și Tiraspol, fiind evidențiat că în anul curent s-au desfășurat deja două întrevederi la nivelul reprezentanților politici și șase ședințe ale grupurilor de lucru sectoriale, inclusiv două în sfera transportului auto și două în domeniul ocrotirii sănătății, dar și specificată necesitatea deblocării activităților pe platforma Comisiei Unificate de Control întru soluționarea celor mai acute probleme din Zona de Securitate.

Viceprim-ministra a reamintit că implementarea măsurilor de combatere eficientă a infecției cu coronavirus pe ambele maluri ale Nistrului este o prioritate în acest an și a menționat că la inițiativa părții moldovenești, împreună cu OMS, au fost organizate două ședințe la nivelul experților în domeniul sănătății în vederea coordonării măsurilor de organizare a imunizării împotriva COVID-19 și trei seminare de instruire a cadrelor medicale privind utilizarea vaccinurilor și protocolul pentru gestionarea clinică a cazurilor de infecție COVID-19, iar o parte din dozele de vaccin livrate pentru Republica Moldova sunt transferate spitalelor și centrelor de sănătate din regiune.

Subiectelor din sectorul transportului auto le-a fost dedicată o atenție distinctă, fiind indicată dinamica interacțiunii între experții de profil, măsurile și eforturile întreprinse pentru a eficientiza și a asigura funcționalitatea punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport din Tiraspol și din Râbnița, evoluțiile marcate în organizarea campaniei de informare a cetățenilor din regiunea transnistreană cu privire la regulile de participare în traficul rutier internațional.

S-a reiterat și faptul că respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană și restabilirea liberei circulații în/dinspre raioanele de est ale țării sunt dosare primordiale pentru Guvernul Republicii Moldova și s-a îndemnat mobilizarea eforturilor sub egida OSCE în vederea revenirii situației în albia standardelor internaționale în vigoare.

Referitor la temele din așa-numitul pachet Berlin+ s-a punctat că partea moldovenească accentuează necesitatea revenirii la situația de până la pandemie și ulterior avansarea mai departe a proceselor, cu păstrarea tuturor formatelor de dialog active, inclusiv planificarea în perioada apropiată a vizitei mediatorilor și a observatorilor în Republica Moldova și apoi organizarea unei potențiale runde a formatului de negocieri „5+2”.

La final, a fost exprimată ferma convingere că prin eforturi comune se va reuși menținerea unui dialog productiv în măsură să impulsioneze adițional procesele întru a înregistra noi progrese în negocierile privind reglementarea transnistreană.

foto: Biroul politici de reintegrare

img21002153

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!