ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ofițerii Armatei Naționale au fost instruiți referitor la problematica transnistreană

17:28 | 24.03.2021 Categorie: Politică

Chişinău, 24 mar. /MOLDPRES/. Șeful Biroului politici de reintegrare Alin Gvidiani a susținut un curs de instruire la o subdiviziune a Ministerului Apărării, dedicat problematicii transnistrene și eforturilor depuse de autoritățile Republicii Moldova în vederea rezolvării acestui dosar, transmite MOLDPRES.

Cursul de instruire a fost realizat în contextul invitației lansate de conducerea Ministerului Apărării în cadrul programului pe care îl trec ofițerii Armatei Naționale care urmează să-și îndeplinească misiunea în componența moldovenească a Forțelor Mixte de Menținere a Păcii, dislocată în Zona de Securitate.

Șeful biroului a familiarizat efectivul Armatei Naționale cu evoluția procesului de reglementare transnistreană și cu viziunea Chișinăului privind parametrii de soluționare a acestui dosar, prin determinarea statutului juridic al unităților administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și mun. Bender care să asigure respectarea caracterului unitar și indivizibil, suveran și independent al statului Republica Moldova, în limitele internațional recunoscute ale frontierelor sale.

Militarii au fost informați despre activitatea instituțiilor responsabile de reintegrarea țării și cea realizată în cadrul formatelor de negocieri existente privind reglementarea transnistreană, unele documente semnate în procesul de negocieri, problemele actuale de pe agenda dialogului și prioritățile promovate de partea moldovenească întru a garanta protecția drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, a restabili spațiile naționale unice și a elimina barierele artificiale între ambele maluri.

De asemenea, Gvidiani a relatat despre rolul și funcțiile Comisiei Unificate de Control, mandatul și sarcinile atribuite delegației Republicii Moldova în Comisie, precum și despre specificul Zonei de Securitate și situația din acest perimetru.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!