ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Grecia marchează Ziua Națională

15:05 | 25.03.2021 Categorie: Externe

Chişinău, 25 mar. /MOLDPRES/. Republica Elenă își sărbătorește astăzi Ziua Independenței. Anul acesta, grecii de pretutindeni sărbătoresc 200 de ani de la izbucnirea Revoluției pentru Independență de la 1821, evenimentul cel mai important din istoria greacă modernă,  informează MOLDPRES.

Cu o această ocazie, Ambasadorul Republicii Moldova la Atena, Anatol Vangheli a adresat cele mai cordiale felicitări, împreună cu urări de sănătate, pace și prosperitate poporului elen. ”Profit de această ocazie pentru a remarca caracterul prietenos și constructiv al cooperării bilaterale moldo-elene și pentru a exprima speranța consolidării legăturilor noastre istorice, în beneficiul țărilor și popoarelor noastre”, se mai spune în mesaj.

Situată în partea sudică a Peninsulei Balcanice, învecinată cu Albania, Macedonia de Nord, Bulgaria, Turcia, Grecia cuprinde și numeroase insule din Marea Egee, Marea Ionică și Marea Mediterană. Conform recensământului din 2011, populația țării este de aproximativ 11 milioane de locuitori. Cel mai mare oraș este capitala - Atena, cu o populație de 3,5 milioane de locuitori. Republica Elenă este formată din nouă regiuni istorico-geografice și are o suprafață de 132 mii kilometri pătrați. Circa 80 la sută din teritoriul grec este format din munți, dintre care cel mai înalt este Muntele Olimp cu 2.917 m.

Grecia modernă își trage rădăcinile din civilizația Greciei antice, începând cu civilizațiile egeene din Epoca Bronzului și este considerată leagănul culturii occidentale. Ea este locul de naștere al democrației ca formă de guvernare, al filozofiei occidentale, al Jocurilor Olimpice, al literaturii occidentale și istoriografiei, științelor politice, al marilor principii științifice și matematice și al dramaturgiei occidentale, incluzând genurile tragediei și comediei.

Realizările culturale și tehnologice ale Greciei au influențat întreaga lume. Multe aspecte ale civilizației grecești au pătruns în Orient prin campaniile lui Alexandru cel Mare, și în Occident – prin intermediul Imperiului Roman. Această bogată moștenire este parțial reflectată în cele 18 situri din patrimoniul mondial UNESCO aflate în Grecia, ceea ce plasează țara pe locul al șaselea în Europa și pe al treisprezecelea - în lume. Statul grec modern, care cuprinde o mare parte din miezul istoric al civilizației grecești, a fost înființat după Războiul Grec de Independență față de Imperiul Otoman.

Republica Elenă este membru fondator al Organizației Națiunilor Unite și membru al Uniunii Europene, Consiliului Europei, NATO, OECD, OSCE şi OMC.

Relațiile diplomatice între Republica Moldova și Republica Elenă au fost stabilite la 27 martie 1992. Conform datelor Biroului Național de Statistică, pe parcursul anului 2019, volumul schimburilor comerciale a înregistrat suma de 61.499 mil de dolari SUA, iar în primele 6 luni ale anului 2020 a înregistrat suma de 32,853 mil de dolari SUA (+55,54% mai mult în comparație cu aceeași perioadă a anului 2019), dintre care exporturile către Republica Elenă au înregistrat suma de 39.276,09 mil de dolari SUA, în timp ce importurile, în aceeași perioadă de referință, au însumat 22.223,52 mil de dolari SUA.

După valoarea volumului schimburilor comerciale, înregistrat în primele 6 luni al anului 2020, Grecia se situează pe locul 20 la nivel mondial printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova, cu o pondere de 0,92% din volumul comerțului total.

img21002266

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!