ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Finanțelor

15:52 | 25.03.2021 Categorie: Comunicate

„Facilitarea comerțului se asociază perfect cu mișcarea și dezvoltarea economică”, Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Dorel Noroc la deschiderea e-TRADECON

Chişinău, 25 mar. /MOLDPRES/. Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Dorel Noroc, a participat astăzi, 25 martie curent, la prima conferință dedicată facilitării comerțului internațional: e-TRADECON. Conferința este o platformă interactivă pentru un dialog strategic al specialiştilor în domeniul vamal local și internațional, organizată cu scopul de a confirma rolul strategic al reglementărilor vamale în circulaţia mărfurilor, de a discuta despre posibilităţile de modernizare a bazei vamale în contextul Acordului de asociere RM - UE.

Secretarul de stat a salutat participanții la conferință, a apreciat dedicația persoanelor implicate în organizarea acestui eveniment și le-a mulțumim pentru aceasta.

În discursul său, Dorel Noroc, a menționat: „Comerțul transfrontalier nu trebuie să reprezinte o barieră sau un cost suplimentar pentru investitori. Iată, de ce este important, pentru facilitarea comerțului internațional, să ne axăm pe trei aspecte strategice, și anume: perfectarea legislației vamale, și aici mă refer la noul Cod Vamal. Eforturile Ministerului Finanțelor, Serviciului Vamal și a mediului de afaceri trebuie orientate spre a reuși să adoptăm acest cod și să ne asigurăm că reglementările acestuia vor fi aduse la cunoștința fiecărui agent economic, iar Serviciul Vamal are toată capacitatea pentru a implementa aceste prevederi.

Un alt aspect, la fel, de important, este tehnologiile informaționale. Sistemul informațional al Serviciului Vamal trebuie să fie adaptabil la dezvoltările economice, așa încât să poată fi integrat în sistemele regionale și internaționale. Este regretabil atunci când un sistem informațional împiedică sau reține procesele economice care au loc în societate.

Direcție prioritară, rămâne, și în continuare, eficiența administrării vamale. Este important să avem un Serviciu Vamal modern și eficient, accentul fiind pus pe două aspecte: modernizarea Serviciului Vamal și integritatea colaboratorilor vamali”.

În final, secretarul de stat a menționat că apreciază faptul că aceste priorități se regăsesc în agenda conferinței și schimbul de informații și experiență va contribui la implementarea obiectivele trasate.

De asemenea, în cadrul evenimentului dna Corina Alexa, Șef al Direcției politici fiscale și vamale, a prezentat elementele inovatoare a noului Cod Vamal și impactul acestor mecanisme și instrumente asupra facilitării comerțului.

Conferința a fost deschisă de către prim-ministrul interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, ambasadorul SUA Dereck Hogan, şeful Serviciului Vamal Sergiu Burduja și directorul executiv al AmCham Moldova, Mila Malairău.

Evenimentul este organizat de Serviciul Vamal al Republicii Moldova, Delegația UE în Republica Moldova, Programul USAID Reforme Structurale în Moldova și Camera de Comerț Americană în Moldova în parteneriat cu Asociația Businessului European și se desfășoară la Chișinău, în perioada 25-26 martie.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!