ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Artistul plastic Iurie Brașoveanu: ”Am realizat un album de portrete dedicat unor personalități ale culturii române”

08:46 | 29.03.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 29 mar. /MOLDPRES/. Profesorul, artistul plastic și poetul Iurie Brașoveanu, laureat al mai multor premii în domeniul graficii și picturii, a realizat recent un album de portrete intitulat ”Oameni iluștri”, dedicat unor personalități ale culturii române, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Iurie Brașoveanu a menționat că albumul cuprinde 200 de pagini, în care a inclus 70 de portrete, grafică și versuri din creația sa proprie. ”Este un album de grafică alb-negru, în care sunt toate culorile universului. Aceste două culori simbolizează nașterea și moartea și despart lumina de întuneric. Lucrarea este și ca un recviem pentru cei plecați în eternitate. Aici sunt portretele poeților Mihai Eminescu, Veronica Micle, Grigore Vieru, Nicolae Dabija, Leonida Lari ș.a. Albumul a apărut în versiune electronică, dar va apărea în curând și pe suport de hârtie”, a precizat pictorul.

Totodată, în ultima perioadă artistul a realizat mai multe lucrări de grafică, pictură de șevalet, restaurări și icoane. În luna februarie, el a avut o expoziție de 18 lucrări de grafică și pictură la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși”, iar în aprilie va participa la expoziția ”Salonul de primăvară” cu lucrarea de grafică ”Între lumină și întuneric”.

Tot în anul trecut, Iurie Brașoveanu a participat la mai multe expoziții și concursuri naționale și internaționale. Astfel, el a obținut Premiul „Premium”' la Concursul de creații literare și artă în imagini ”Eleganța iubirii” din Montreal, Canada, premiul I la Concursul International „Elogiul iubirii”, ediția a III-a, categoria seniori, secțiunea grafică și pictură din România, premiul pentru anul 2020 al săptămânalului ”Literatura și Arta” (secțiunea Arte) ș.a. De asemenea, a ilustrat cărți semnate de Veronica Bumbu, Olesea Dânga și Galina Furdui ( R. Moldova), Coman Șova și Liliana Roibu  (România).

Potrivit criticului de artă Victoria Rocaciuc, ilustrațiile lui Iurie Brașoveanu sunt create în tehnica tușului cu peniță, uneori combinată cu acuarelă. ”În ele autorul recurge la diverse forme de simbol, abordat suprarealist, geometric, cu elemente de abstract. Constituită din mai multe puncte, transparența structurilor sale grafice se asociază cu pictura neoimpresionistă, realizată în tehnica pointelistă”, a subliniat Victoria Rocaciuc.

Iurie Brașoveanu s-a născut la 7 noiembrie 1962 în satul Copăceni, raionul Sângerei. A absolvit Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală” și Facultatea de Pictură și Grafică a Universității Pedagogice de Stat ”Ion Creangă” din Chișinău. Timp de 20 de ani, a fost profesor de pictură la Școala de Arte Plastice din Sângerei și la cele trei școli generale din acest oraș. Din octombrie 2001 până în iunie 2020, aflându-se în Franța și Italia, s-a ocupat de pictura iconografică, tablouri religioase, portrete, restaurări de mobilă și anticariat, icoane și tablouri. A pictat două biserici din R. Moldova și două din Italia. De asemenea, a ilustrat  29 de cărți semnate de autori din R. Moldova, România și Italia și a pictat 13 icoane.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!