ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele Maia Sandu a mulțumit partenerilor de dezvoltare pentru asistența primită în ultimele zile

16:51 | 29.03.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 29 mar. /MOLDPRES/. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut astăzi o ședință în cadrul căreia le-a mulțumit partenerilor de dezvoltare pentru susținerea oferită în aceste zile în lupta cu pandemia și asigurarea cu vaccin, a relatat pentru MOLDPRES Serviciul de presă al instituției prezidențiale.

„Domnului Kęstutis Kudzmanas, Ambasadorul Lituaniei, care este și punct de contact NATO în țara noastră, i-am mulțumit pentru donația de 100 de mii de măști FFP3, în valoare de 190 de mii de dolari, din partea Alianței Nord-Atlantice, care va ajunge în această seară la Chișinău. Este un sprijin pe care îl simțim și pentru care suntem recunoscători, căci orice echipament în plus înseamnă mai multă siguranță pentru personalul medical din prima linie și șansa la viață pentru oameni”, a spus Maia Sandu.

De asemenea, șefa statului i-a mulțumit lui Daniel Ioniță, Ambasadorul României în Republica Moldova, pentru sprijinul complex oferit de Guvernul de la București: pentru medicii care au lucrat primăvara trecută alături de medicii noștri, pentru zecile de camioane cu echipamente de protecție care au trecut în ultimul an Prutul și, mai ales, pentru cele 72 de mii de doze de vaccin anti-Covid-19, 50.400 din care au venit chiar ieri în țara noastră.

„Într-o altă ordine de idei, am menționat cooperarea pe care Republica Moldova o are cu Alianța Nord-Atlantică în diverse domenii, cum ar fi distrugerea pesticidelor rămase pe teritoriul țării încă de pe vremea URSS, suportul pentru reforma sectorului de apărare și securitate sau proiectele pe dimensiunea științei și a securității”, a menționat președintele Maia Sandu.

Aceasta este cea de-a doua parte a asistenței umanitare oferite țării noastre de NATO pentru combaterea pandemiei. Prima parte, în valoare de peste 300 de mii de dolari, a fost livrată în luna februarie. Transportarea donației din partea NATO, care urmează să ajungă în această seară la Chișinău, va fi facilitată și sponsorizată de către România, care a pus la dispoziție un avion militar al Forțelor Aeriene Române. Echipamentul medical va fi livrat instituțiilor medicale în funcție de necesitate.

Acest ajutor este un răspuns al Centrului Euro-atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre al NATO (EADRCC), ca urmare a solicitării Republicii Moldova de a fi sprijinită în depășirea crizei pandemice. Pachetul de asistență pentru țara noastră a fost posibil datorită contribuției financiare din partea Luxemburg și Norvegia.

foto: presedintie.md

img21002369

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!