ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Specialiștii de laborator din cadrul ANSP au fost instruiți de experți OMS

09:42 | 31.03.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 31 mar. /MOLDPRES/. Specialiștii de laborator din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) au fost instruiți de către expertul OMS, Golubinka Bosevska, privind implementarea metodei de testare a polimorfismului nucleotidic specific (SNP) pentru detectarea variantelor de SARS-CoV-2, comunică MOLDPRES.

Potrivit datelor ANSP, în perioada 29-30 martie curent, specialiștii de laborator din cadrul ANSP au beneficiat de instruire din partea OMS. Scopul misiunii tehnice a fost de a oferi informații despre SARS-CoV-2 și evoluția virusului, variantele de interes și variantele de îngrijorare, principiile testelor SNP și interpretarea rezultatelor.

În decembrie 2020, comunitatea mondială a fost informată despre identificarea unei tulpini de SARS-CoV-2 cu mutații (modificări ale genomului viral) în timpul investigației epidemiologice pentru stabilirea circumstanțelor asociate cu creșterea incidenței în Regatul Unit. Varianta a fost denumită ulterior B.1.1.7, fiind asociată cu o transmisibilitate crescută. De atunci, au fost detectate variante proeminente ale virusului în Africa de Sud (B.1.351) și Brazilia (P.l). Laboratorul de referință al OMS din Germania a confirmat prezența tulpinii britanice a virusului SARS-CoV-2 în Republica Moldova în martie 2021.

Până în prezent, în R. Moldova au fost înregistrate 228 370 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!