ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Necrolog. Boris BECHET

18:33 | 06.04.2021 Categorie: Oficial

Cultura noastră națională a mai pierdut un mare actor și regizor, Boris Bechet. Renumitul actor de teatru și film, Artist Emerit al poporului, Boris Bechet s-a stins din viață astăzi, la vârsta de 68 de ani.

Actorul Boris Bechet s-a născut la 7 februarie 1953 în satul Vadu-Leca, raionul Telenești. În anul 1975 a absolvit Institutul de Arte din Chișinău. Ulterior, a jucat pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri" din Bălți, după care a evoluat la Teatrul Poetic „Alexei Mateevici" din Chișinău, unde a activat până în prezent. Aici, Boris Bechet a jucat mai multe roluri principale, cât și secundare, fiind remarcat pentru prestația sa în spectacole precum „Fata Moraului", „Jack și vrejul de fasole", ș.a.

În anul 1983, Boris Bechet a debutat în cinematografie, la studioul „Moldova-film". A jucat în filme, precum: „Găsește potcoava fericirii", în rolul lui Ștefan, 1983; „Miorița", în rolul lui Ungurean, 1987; „Cursa", în rolul părintelui Vladimir, 1988. În 1991 a jucat rolul lui Nicanor în filmul „Troiţa", iar în acelaşi an i-a fost conferit titlul de Artist Emerit al poporului.

De asemenea, pentru rezultate remarcabile și activitatea sa prodigioasă în domeniul artei teatrale, Guvernul i-a acordat lui Boris Bechet Premiul Național al anului 2020.

Cu profund regret și tristețe nemărginită pentru pierderea marelui actor și om, exprimăm sincere condoleanțe familiei, colegilor din lumea artelor spectacolului și filmului, și tuturor celor care l-au cunoscut și l-au admirat pe Boris Bechet.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

 

Prim-ministru interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi 

Ministru în exercițiu al Educației Culturii și Cercetării, Lilia Pogolșa

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!