ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost lansat un concurs național de eseuri consacrat lingvistului Eugeniu Coșeriu

10:13 | 14.04.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 14 apr. /MOLDPRES/. Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” a lansat ediția a III-a a Concursului Național de Eseuri. Proiectul este parte din seria de evenimente dedicate celor 100 de ani de la nașterea lingvistului Eugeniu Coșeriu și are genericul ”Eugeniu Coșeriu, un lingvist pentru secolul XXI”, informează MOLDPRES.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova, Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” și alte instituții.

Potrivit directorului muzeului, Maria Șleahtițchi, concursul se adresează studenților și tinerilor cercetători și se va desfășura în perioada 12 aprilie – 30 iulie 2021.

Ediția de debut a Concursului Național de Eseuri (2020) a avut tema ”Scriitori din localitatea mea” și s-a bucurat de interes din partea publicului. Pe adresa Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” au venit 107 eseuri, despre 81 de autori, scrise de elevi din Republica Moldova și România. Ediția a II-a (26 februarie-25 iunie 2021) a concursului este dedicată celor 90 de ani de la nașterea scriitorului Vladimir Beșleagă și are genericul ”Vladimir Beșleagă sau literatura ca umbră a suferinței”.

Eugeniu Coșeriu (n. 27 iulie 1921, în comuna Mihăileni, județul Bălți, azi raionul Râșcani – d.  7  septembrie 2002, Tübingen, Germania) a fost un lingvist român din exil, membru de onoare al Academiei Române (din 1991). Este fondatorul primei școli lingvistice din America de Sud și al Școlii lingvistice de la Tübingen. Părinte a ceea ce azi se numește lingvistica integrală, Eugeniu Coșeriu este unul dintre cei mai importanți lingviști ai secolului XX.

img21002768

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!