ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Fiscul a relansat Programele de subvenționare a dobânzilor şi de rambursare a TVA

10:42 | 20.04.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 20 apr. /MOLDPRES/. Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a informat că au fost relansate Programele de subvenționare a dobânzilor la credite, precum și a celui de rambursare a TVA, în contextul executării Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale din Republica Moldova nr.2 din 8 aprilie 2021, transmite MOLDPRES.

Potrivit SFS, beneficiari ai Programului de subvenționare a dobânzilor pe perioada ianuarie-mai 2021 sunt întreprinderile care întrunesc cumulativ următoarele condiții: a contractat credite în perioada 1 mai 2020 – 31 mai 2021 inclusiv; veniturile declarate în dările de seamă fiscale, constatate conform datelor contabilităţii financiare pentru perioada fiscală 2020, sunt mai mici decât cele obţinute şi declarate pentru perioada fiscală 2019.

Valoarea maximă a creditelor, în raport cu care poate fi realizat dreptul la subvenţionare, constituie suma cumulativă a plăţilor salariale declarate de beneficiari la Serviciul Fiscal de Stat pentru lunile septembrie 2019 - februarie 2020.

„Cererea se depune pentru fiecare lună calendaristică separat sau cumulativ pe mai multe luni aferente perioadei de aplicare a Programului de subvenţionare a dobânzilor. Totodată, cererea se depune până la sfârşitul lunii următoare celei în care programul se finalizează, iar cererile depuse după aceasta dată nu se examinează şi subvenţionarea în temeiul acestora nu se efectuează”, indică SFS.

De asemenea, a fost extins Programul de rambursare a TVA pe perioada ianuarie-mai 2021, pentru solicitanții alții decât producătorii agricoli afectați de calamitățile naturale, pentru care perioada de rambursare a fost prelungită pe perioada ianuarie-septembrie 2021, prin Ordinul Ministerului Finanţelor.

„Suma TVA destinată rambursării se va determina conform condițiilor similare pentru perioada de rambursare mai-decembrie 2020, și nu va depăși suma TVA spre deducere în perioada ulterioară și suma declarată/achitată a impozitelor salariale (impozitul pe venit din salariu, contribuţii de asigurări sociale de stat obligatorii și prime de asigurare obligatorie de asistenţă medicală) aferente perioadei de rambursare”, precizează Serviciul Fiscal.

Totodată, suma totală a rambursării TVA pe perioada Programului de rambursare a TVA nu va depăşi suma TVA destinată perioadei ulterioare, reflectată în declaraţia privind TVA pentru perioada fiscală decembrie 2020.

foto: SFS

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!