ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Au fost desemnați laureații Premiilor Naționale GALEX, ediția X-a

18:24 | 23.04.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 23 apr. /MOLDPRES/. Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în colaborare cu Liga Bibliotecarilor din Republica Moldova „Alexe Rău”, a organizat astăzi tradițional, de Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de Autor, precum și de Ziua Bibliotecarului, Gala Laureaților Premiilor Naționale GALEX, ediția a X-a, 2021, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, președintele Ligii Bibliotecarilor din Moldova, Aliona Tostogan, a menționat că această manifestare are drept obiectiv promovarea și stimularea activității bibliotecarilor și a persoanelor fizice și juridice, care prin acțiunile lor, susțin dezvoltarea bibliotecii ca structură infodocumentară de importanță strategică, fiind cel mai important serviciu civil de stocare și difuzare a informației dintr-o comunitate și în numele comunității.

Juriul național, constituit de Liga Bibliotecarilor și Biblioteca Națională, l-a desemnat Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor din cadrul Camerei Deputaților a Parlamentului României, deputat, drept cel mai bun om politic susținător al bibliotecilor. Igor Miclauș, primarul satului Crihana Veche, raionul Cahul, a luat premiul cel mai bun fondator de biblioteci, prozatorul și eseistul Vladimir Beșleagă și criticul literar Maria Pilchin – premiul cel mai bun scriitor promotor al cărții și lecturii, directorul Editurii ”Cartier”, Gheorghe Erizanu – premiul cel mai bun editor susținător al bibliotecilor,  reporterul TVR Moldova, Corina Gamurari  și  scriitorul și jurnalistul Val Butnaru – premiul pentru cel mai bun promotor și  susținător al bibliotecilor, cărții și lecturii în mass media și artistul plastic Iurie Brașoveanu – premiul cel mai bun prieten filantrop al Bibliotecii Naționale.

Premiul cel mai bun susținător al politicilor și programelor de valorificare a moștenirii culturale i-a revenit Ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Belarus în Republica Moldova, Anatolii Kalinin, premiul pentru cel mai bun autor de manual digital pentru  bibliotecari – Nataliei Grâu, secretar de stat în domeniul educației și premiul cel mai bun bibliotecar din Biblioteca Națională a Republicii Moldova - Alionei Munteanu, director adjunct al Bibliotecii Naționale și Ecaterinei Dmitric, șef secție Dezvoltare în Biblioteconomie și Științe ale  Informării din cadrul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova.

Cu premiul cel mai bun bibliotecar al anului din bibliotecile sistemului național de biblioteci a fost distinsă Elena Belschi, Biblioteca Publica Orășenească ”Ion Creangă” din Florești, cu premiul cel mai bun proiect  biblioteconomic - Programul Național LECTURACENTRAL, ed. 3-a, 2020, cu premiul  cel mai bun proiect pentru bibliotecile publice – Educația Mediatică și cu  premiul cea mai bună lucrare (publicație) în biblioteconomice - lucrarea ”BIBLIOTECONOMIE – Biblioteconomie și științe ale  informării:  Manual practic”.

img21003041

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!