ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Comunicat de presă al Ministerului Finanțelor

18:26 | 27.04.2021 Categorie: Comunicate

Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Dorel Noroc: „Nici o inovație, nici o creștere economică, nu va avea durabilitate dacă nu vom avea un mediu curat"

Chişinău, 27 apr. /MOLDPRES/. Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Dorel Noroc, a participat astăzi, 27 aprilie curent, la evenimentul cu genericul „Deșeuri de ambalaje – Crearea unui sistem de management eficient. Businessul între responsabilități și beneficii", în cadrul căruia a vorbit despre importanța managementului deșeurilor, în speță, deșeurile de ambalaje asupra mediului, dezvoltării economice și sociale.

În debutul evenimentului, Dorel Noroc a salutat participanții prezenți și a apreciat importanța subiectului abordat în cadrul evenimentului de astăzi.

În ceea ce privește aspectul de mediu, Dorel Noroc, s-a referit la responsabilitatea cetățenilor, companiilor și autorităților publice pentru a lăsa o planetă mai curată generației viitoare. "Nici o inovație, nici o creștere economică nu va avea durabilitate dacă nu vom avea un mediu curat", a menționat secretarul de stat.

Privitor la aspectul economic, Dorel Noroc a menționat că este imperios ca politicile elaborate în domeniul managementului deșeurilor să fie implementate eficient. "Implementarea celor mai bune experiențe internaționale pe care astăzi le vom asculta, va asigura că gestionarea deșeurilor se va transforma din cost în valoare adăugată pentru economie prin valorificarea și exportul acestora", a spus secretarul de stat.

Un al treilea aspect, la care s-a referit Dorel Noroc, este cel social care derivă din cel economic și vizează crearea locurilor de muncă. "Acest domeniu de gestionare a deșeurilor poate și cu siguranță va crea locuri de muncă noi pentru cetățenii din Republica Moldova", a menționat secretarul de stat.

De asemenea, în discursul său,  Dorel Noroc, s-a referit la un alt aspect important, și anume, la situația pandemică legată de Covid-19. "La toate conferințele în care participăm, inclusiv în cadrul Ședințelor de Primăvară ale FMI și a Grupului Băncii Mondiale, cei mai înalți oficiali din cadrul UE, BM, FMI și nu doar, toți unanim, afirmă că relansarea economică trebuie să aibă loc într-o manieră sustenabilă, iar aceasta se poate realiza prin investiții în economia verde. Aceste investiții se referă și la managementul eficient al deșeurilor. Trebuie să spunem deschis că suntem o generație a inovațiilor, dar cu regret suntem și o generație în care risipim mult, iată de ce este necesar să ne conjugăm toate eforturile atât la nivelul investițiilor private, cât și celor publice, în asigurarea unui management eficient al deșeurilor", a remarcat secretarul de stat.

Evenimentul a fost deschis de către directorul Asociației Businessului European din Moldova, Mariana Rufa, șeful adjunct Secția Operațiuni a Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Gintautas Baranauskas și secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Valentina Țapiș.

Scopul evenimentului constă în prezentarea celor mai bune practici europene și generale care țin de implementarea și funcționarea practică a mecanismului de responsabilitate extinsă a producătorului.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!