ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

După o pauză de 4 ani, Comisia guvernamentală pentru egalitate între femei și bărbați s-a convocat în ședință

12:37 | 28.04.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 28 apr. /MOLDPRES/. Astăzi, sub egida viceprim-ministrului pentru reintegrare Olga Cebotari a fost convocată ședința Comisiei guvernamentale pentru egalitate între femei și bărbați, care a avut loc după o pauză de 4 ani, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.

Evenimentul s-a ținut în format de videoconferință și a întrunit reprezentanți ai autorităților publice centrale și ai societății civile.

Invitații speciali ai evenimentului au fost Ambasadoarea Regatului Suediei în Republica Moldova, Anna Lyberg și Reprezentanta UN Women în țara noastră, Dominika Stojanoska.

În cadrul lucrărilor s-au discutat aspecte ce vizează mecanismul instituțional pentru asigurarea egalității între femei și bărbați, fiind abordate principalele provocări în asigurarea funcționalității mecanismului, rolul și atribuțiile de bază ale Comisiei guvernamentale, la fel, participanții au făcut un schimb de opinii privind acțiunile de consolidare a mecanismului instituțional pentru asigurarea egalității între femei și bărbați.

În intervenția sa, viceprim-ministrul pentru reintegrare a accentuat importanța dezvoltării politicilor de gen pe toate segmentele vieții social-economice din Republica Moldova, inclusiv din perspectiva promovării femeilor în sectorul de securitate și apărare.

Totodată, oficialul și-a exprimat disponibilitatea de a sprijini aceste procese și în cadrul următoarei etape de implementare a documentelor programatice în domeniu: Strategia pentru asigurarea egalității între femei și bărbați în Republica Moldova și Programul Național de implementare a Rezoluției 1325 a Consiliului de Securitate al ONU privind femeile, pacea și securitatea.

Olga Cebotari a adus mulțumiri Guvernului Suediei pentru sprijinul acordat de-a lungul anilor pe dimensiunea de gen și de promovare a drepturilor omului, în particular în contextul priorităților Președinției în exercițiu a Suediei în cadrul OSCE.

Concomitent, au fost exprimate aprecieri UN Women Moldova pentru suportul acordat în vederea organizării acestui eveniment și pentru susținerea tuturor instituțiilor statului și a societății civile în implementarea politicilor de gen, iar Olga Cebotari a reiterat convingerea că doar prin eforturi comune pot fi atinse obiectivele strategice trasate în programele naționale de profil.

De asemenea, în cadrul ședinței au fost evaluate propunerile privind eficientizarea activității Comisiei guvernamentale pentru egalitate între femei și bărbați. În acest sens, s-a decis că autoritățile publice centrale vor asigura consolidarea platformelor grupurilor coordonatoare pe domeniul gender, stabilite în conformitate cu art. 19 al Legii nr.5 din 09.02.2006 cu privire la asigurarea egalității de șanse între femei și bărbați, precum și revitalizarea activității Grupurilor per sector.

Drept urmare, va fi demarată procedura de analiză și elaborare a cadrului normativ cu privire la mecanismul instituțional și elaborarea modificărilor în vederea îmbunătățirii funcționalității acestuia.

foto: Biroul politici de reintegrare

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!