ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Locuitorii din UTA Gagauz-Yeri sărbătoresc „Hederlez”

11:05 | 06.05.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 6 mai. /MOLDPRES/. Sărbătoarea populară a găgăuzilor „Hederlez”, marcată pe 6 mai, şi în acest an va fi organizată fără spectatori, din cauza condițiilor pandemice cauzate de COVID-19, transmite MOLDPRES.

Conform autorităților din UTA Gagauz-Yeri, programul de acțiuni al sărbătorii, care împlinește în 2021 trei decenii de când este organizată la nivel oficial, va fi desfășurat în regim online. „Pentru realizarea acestui plan vor fi antrenate toate casele de cultură din autonomie, muzeele etnografice, colectivele artistice. De asemenea, în acest an jubiliar vom lansa şi un clip cu imnul sărbătorii „Hederlez”, cu participarea a 250 de artişti”, a spus Marina Semionova, şeful Direcţiei cultură în executivul de la Comrat, citată de gagauzinfo.md.

Cu ocazia sărbătorii „Hederlez”, guvernatorul autonomiei găgăuze, Irina Vlah, a adresat un mesaj de felicitare, în care menţionează că „aceasta este principala sărbătoare pentru cultura găgăuzilor, or, cultura este elementul principal care uneşte oamenii într-un popor”. „Misiunea sărbătorii „Hederlez”  constă în păstrarea tradiţiilor găgăuzilor, unindu-ne într-o familie puternică”. „Din cauza pandemiei, vom renunţa la activităţi publice şi vom sărbători în sânul familiei, ne vom ruga lui Dumnezeu şi Sfântului Gheorghe să ne ocrotească, ne vom ruga de pace şi înţelegere, în speranţa că degrabă vom putea sărbători „Hederlez”  aşa cum o cere obiceiul”, a spus başcanul.

„Hederlez” este una din principalele sărbători ale găgăuzilor, fiind marcată în fiecare an în ziua când creștinii ortodocși de rit vechi prăznuiesc Sfântul Gheorghe, ocrotitorul agriculturii şi crescătorilor de animale. Se consideră că după „Hederlez” primăvara intră în drepturi, natura se schimbă, iar lucrările în câmp devin tot mai intense şi productive.

Tradițional, de „Hederlez”, la Ceadâr-Lunga are loc o cursă de cai, organizată de întreprinderea crescătoare de cabaline din localitate şi executivul autonomiei. În ultimii ani, pentru cursele de cai „Altîn At” (calul de aur) erau formate rute turistice, derbiul de la Ceadâr-Lunga fiind inclus în agenda turistică naţională.

În anul trecut, activitățile prilejuite de marcarea sărbătorii populare „Hederlez”, la fel ca şi alte evenimente importante pentru regiune, din cauza pandemiei, au fost amânate de autoritățile de la Comrat.

foto: gagauzinfo.md

img21003294

img21003294

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!