ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova a primit un nou lot de ajutor din partea Germaniei

14:31 | 17.05.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 17 mai. /MOLDPRES/. Republica Moldova a primit astăzi 1,6 milioane de mănuși medicale și 300.000 de măști de protecție de tip FFP2, în sumă totală de 537,500 de euro, livrate țării noastre cu suportul financiar al Guvernului Republicii Federale Germania și Uniunii Europene în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății, comunică MOLDPRES.

Prezent la ceremonia de donație, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Igor Curov, a mulțumit partenerilor externi pentru suport. „Pandemia COVID-19 este în continuare un test de rezistență pentru sistemul de sănătate din Republica Moldova. Consolidarea sistemului medical, pentru a face față pandemiei, este o prioritate pentru minister. Ne exprimăm gratitudinea pentru echipamentele medicale oferite de Germania, Uniunea Europeană și OMS, partenerii strategici în lupta cu infecția COVID-19, care vor fi distribuite tuturor instituțiilor medicale din țară, dar și din regiunea transnistreană pentru a proteja eroii din prima linie”, a spus Curov.

Și Ambasadorul Uniunii Europene, Peter Michalko, a menționat că Europa oferă asistență tangibilă pentru sistemul medical din Republica Moldova și pentru protecția cetățenilor țării. „Noul lot de asistență va aduce un aport considerabil la aceste eforturi comune. Suportul oferit din partea Germaniei în acest context, precum și a altor state membre ale UE în perioada de pandemie, este unul direcționat către lucrătorii din prima line, precum și tuturor cetățenilor care continuă să lupte cu urmările pandemiei”, a opinat oficialul.

La rândul său, Angela Ganninger, Ambasadorul Republicii Federale Germania, a adăugat că Guvernul federal continuă să ofere ajutor necondiționat cetățenilor din Republica Moldova pentru depășirea crizei provocate de noul coronavirus.

Ajutorul face parte din colaborarea Germaniei și OMS și inițiativa finanțată de Uniunea Europeană „Solidari pentru Sănătate”, direcționată spre combaterea pandemiei în țările Parteneriatului Estic. Inițiativa are scopul de a consolida reziliența sistemelor de sănătate și capacitatea țărilor de a răspunde la situații de urgență în sănătate publică.

La începutul lui martie 2021, la Chișinău au ajuns 300 de concentratoare de oxigen, 600 de pulsoximetre și cinci ventilatoare de respirație artificială, donate de Uniunea Europeană și OMS, pentru a restabili și trata pacienții cu forme și dificultăți grave de respirație ca urmare a COVID-19. Tot atunci, Republica Moldova a mai recepționat o donație de 600 de pulsoximetre din partea Guvernului Federal al Germaniei, iar în aprilie 2021, Germania și OMS au donat sistemului de sănătate din Republica Moldova 300 de concentratoare de oxigen.

foto: MSMPS

img21003517

img21003517

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!