ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O carte dedicată scriitorului Nicolae Dabija a fost lansată la Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu”

15:45 | 26.05.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 26 mai. /MOLDPRES/. La Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu” a fost lansată ieri cartea „Nicolae Dabija, cioplitorul de ferestre: monografie biobibliografică”, dedicată regretatului scriitor, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Mariana Harjevschi, directorul instituției, a menționat că lucrarea are circa 600 de pagini și a fost editată când începuse pandemia. ”Din motive clare, nu i s-a făcut o ieșire pe potrivă în lume. Apoi a venit vara, a trecut toamna, s-a sfârșit iarna. Am crezut cu toții că pandemia se va termina. A venit însă, trist de tot, 12 martie, un an de la începutul pandemiei. Nicolae Dabija nu a mai vrut să aștepte lansarea ei și ne-a dat o lecție amară de COVID. Prea amară. Lecția dureroasă a plecării”, a constatat Mariana Harjevschi.

Pe marginea volumului s-au pronunțat Doina Dabija, fiica regretatului scriitor,  Iulian Filip, Iurie Colesnic, Maria Pilchin, Victoria Fonari, Valentina Volontir, șefa Direcției Cultură a Primăriei Chișinău,  Lidia Kulikovski și Claudia Tricolici, autoare ale bibliografiei ș.a.

Nicolae Dabija s-a născut la 15 iulie 1948 în satul Codreni, raionul Cimișlia. În 1972 a absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova. În 1975 a debutat cu volumul de versuri „Ochiul al treilea”, urmat de cărțile  de poezie „Apă neîncepută”, „Zugravul anonim”, „Aripă sub cămașă”, ”Lacrima care vede”, ”Oul de piatră”, ”Cerul lăuntric”, ”Tăceri asurzitoare”, „Mierla domesticită”, „Fotograful de fulgere”, „Maraton printre gloanțe”, „Psalmi de dragoste” ș.a.

În ultimul deceniu, Nicolae Dabija a editat trei cărți de proză. Romanul său „Tema pentru acasă” (2009) a ajuns la cea de-a opta ediție, cu peste 60000 de exemplare vândute, fiind tradus în mai multe limbi, ceea ce constituie un record pentru o carte de proză românească și apreciat în Franța cu prestigiosul Premiu „Prix de l’ Autre Edition”. Este autor a peste 80 de volume de poezie, proză și eseuri.

Nicolae Dabija a fost distins cu Ordinul Republicii, Ordinul Steaua României în grad de Comandor, Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, cu Premiul Național, cu Marele Premiu al Festivalului Internațional de Poezie de la Trieste, Premiul „Giacommo Leopardi” al Centrului Mondial al Poeziei din Recanati, Premiul Internațional de Poezie „Umberto Mastroiani”, oferit la Fantana i Liri, Marele Premiu „Dulce Maria Loynaz” al Festivalului Internațional de Poezie de la Havana , cu Medalia și Premiul „Pjetër Bogdani”, cel mai important premiu literar acordat de către Uniunea Scriitorilor din Kosovo, pentru volumul „Psalme dachurie” (“Psalmi de dragoste”), tradus în limba albaneză de către Baki Ymeri ș.a. S-a stins din viață la 12 martie 2021. 

img21003771

img21003771

img21003771

img21003771

img21003771

img21003771

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!