ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UE va impune noi sanțiuni Belarusului

15:31 | 27.05.2021 Categorie: Externe

Bruxelles, 27 mai. /MOLDPRES/. Miniştrii de externe din Uniunea Europeană vor aduce joi în discuţie impunerea de sancţiuni asupra unor sectoare economice din Belarus, în urma incidentului de duminică în care un avion a fost forţat să aterizeze la Minsk pentru reţinerea unui jurnalist disident, a afirmat şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

"Deturnarea avionului şi arestarea a doi pasageri sunt complet inacceptabile şi vom începe să discutăm implementarea de sancţiuni economice şi sectoriale, a declarat presei diplomatul UE, înainte de reuniunea miniştrilor de externe ai celor 27 de la Lisabona.

Josep Borrell a adăugat că o nouă rundă de sancţiuni vizând responsabili din Belarus se află într-un stadiu avansat, dar nu a dat mai multe detalii în această privinţă.

Problema adoptării de noi sancţiuni împotriva autorităţilor belaruse a fost abordată şi în cadrul reuniunii extraordinare a Consiliului European, desfăşurată luni şi marţi la Bruxelles. Liderii europeni au condamnat "ferm" acţiunile de deturnare a zborului Ryanair la Minsk şi reţinerea de către autorităţile din Belarus a jurnalistului Roman Protasevici şi a partenerei acestuia, cerând eliberarea imediată a celor doi, investigarea urgentă a incidentului aviatic, adoptarea de către Consiliul UE a unor sancţiuni suplimentare, inclusiv în domeniul economic, precum şi adoptarea de măsuri pentru interzicerea zborurilor companiilor aeriene belaruse în spaţiul aerian al UE şi a accesului acestora pe aeroporturile din Uniunea Europeană.

foto: forbes.com

img21003795

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!