ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele american are un mesaj de dragoste pentru Uniunea Europeană

11:19 | 28.05.2021 Categorie: Externe

Washington, 28 mai. /MOLDPRES/. Statele Unite par că își doresc să repare cât mai rapid relațiile cu Europa, răcite în perioada fostului președinte Trump, un adversar deschis al cooperării între UE și SUA și care a tratat relațiile cu partenerii mai degrabă în logica competiției decât în cea a cooperării. „Noua administrație de la Washington are un nou mesaj pentru Bruxelles: «Iubim Uniunea Europeană!»”, scrie Politico, preluat de MOLDPRES.

„Suntem atât de norocoși să avem Uniunea Europeană ca partener în lucrurile pe care le facem”, a spus adjuncta secretarului de stat american, Wendy Sherman, care a livrat personal „scrisoarea de iubire” a președintelui Joe Biden pentru UE.

O veche diplomată, cunoscută pentru rolul său central în negocierea acordului nuclear cu Iranul, din timpul administrației fostului președinte Barack Obama, Sherman s-a aflat în capitala europeană în cadrul primul ei vizite în străinătate de când a devenit numărul doi în diplomația americană.

Sherman a participat la întâlniri ale liderilor NATO și la Serviciul European de Acțiune Externă, acolo unde, împreună cu secretarul general Stefano Sannino a condus prima întâlnire la nivel înalt pe discuții despre dialogul comun SUA-UE cu China.

Diplomatul american a recunoscut, în fața reporterilor, miercuri, că ar putea să apară, în mod inevitabil, diferențe de opinie: „Uneori, oamenii sunt mulțumiți de leadership-ul american, iar alteori nu. Înțelegem acest lucru și încercăm să fim deschiși, transparenți și să apelăm la dialog, dar uneori trebuie să luăm decizii în interesul nostru. Sperăm că ele să fie bune și pentru partenerii și aliații noștri. Sperăm că am dialogat suficient pentru ca ceilalți să nu fie surprinși. Însă, în final, la fel cum Europa ia decizii în interesul ei, așa facem și noi”.

În mandatul lui Trump, relațiile SUA cu UE s-au răcit mai mult ca altă dată, iar inconvenientele generate au afectat serios și solidaritatea euroatlantică, adică funcționalitatea NATO.

foto: voiceshsph.medium.com

img21003831

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!