ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii

18:48 | 04.06.2021 Categorie: Comunicate

O delegație a oamenilor de afaceri din Republica Turcia în vizită la Ministerul Economiei și Infrastructuri

Chişinău, 4 iun. /MOLDPRES/. O delegație a oamenilor de afaceri din Republica Turcia s-a aflat, astăzi, într-o vizită oficială la Ministerul Economiei și Infrastructurii. Vizita este parte a unui program de activități pe care reprezentanți ai mediului de afaceri din Turcia îl desfășoară în Republica Moldova, în aceste zile, și urmărește să identifice noi posibilități de afaceri și stabilirea contactelor directe între agenții economici din ambele state.  

În cadrul întrevederii, secretarul general al MEI, Lilia Palii, a salutat importanța organizării unor asemenea vizite pentru consolidarea relațiilor economice între Republica Moldova și Republica Turcia și pentru identificarea unor noi oportunități de cooperare. 

„Este importantă asigurarea dialogului continuu atât la nivel guvernamental, cât și la nivelul mediului de afaceri, pentru identificarea și implementarea noilor proiecte cu impact economic bilateral. Mizăm pe un dialog constructiv asupra priorităților colaborării economice moldo-turce pe domenii, precum comerțul bilateral, transporturi, infrastructură, construcții, energie regenerabilă, turism etc.”, a declarat în debutul întrevederii secretarul general. 

Totodată, Lilia Palii a subliniat că Turcia este unul dintre cei mai importanți parteneri economici ai Republicii Moldova la nivel mondial, din punct de vedere comercial și investițional, specificând, în aceeași ordine de idei, importanța menținerii acestui trend pozitiv al relațiilor comerciale bilaterale, în special, în contextul valorificării Acordului de Comerț Liber între Republica Moldova și Republica Turcia. 

În același context, secretarul general a apreciat prezența istoriilor investiționale de succes în Republica Moldova în domenii precum, industria alimentară, construcții, telefonie mobilă, industria hotelieră, medicină etc., accentuând că Republica Moldova și Republica Turcia au o lungă tradiție de succes în valorificarea potențialului și a oportunităților de piață și exprimând, în perspectivă, deschiderea totală a țării noastre pentru cooperarea cu agenții economici din Turcia, inclusiv prin crearea unui mediu transparent și atractiv pentru investitorii străini. 

După valoarea totală a comerțului bilateral, Turcia se clasează pe locul 7 printre principalii parteneri la nivel mondial pe parcursul a trei ani consecutiv (2018, 2019, 2020). Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republica Turcia, pe parcursul trimestrului I al anului 2021, a înregistrat suma de peste 183 milioane USD. În prezent, în Republica Moldova activează 1188 de întreprinderi cu capital turcesc, investițiile în capitalul social însumând 9,8 miliarde MDL.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!