ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării

17:03 | 09.06.2021 Categorie: Comunicate

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării participă la prima Reuniune a Miniștrilor responsabili de tineret și sport în cadrul Procesului de cooperare în Europa de Sud-Est

Chişinău, 9 iun. /MOLDPRES/. Ministrul Educației, Culturii și Cercetării Lilia Pogolșa participă astăzi, 9 iunie, la prima Reuniune a  Miniștrilor responsabili de  tineret și sport în cadrul Procesului de cooperare în Europa de Sud-Est, care se desfășoară la Istanbul, Republica Turcia în contextul președinției țării în cadrul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est.

La evenimentul organizat de către Ministerul Tineretului și Sportului din Republica Turcia participă miniștri responsabili de domeniile tineret și sport din statele participante la Platforma regională în cadrul Procesului de cooperare în Europa de Sud-Est, precum: Republica Bulgaria, Romania, Croația, Albania, Montenegro, Bosnia și Herțegovina, Republica Turcia.

Cele mai importante discuții de pe agenda Reuniunii au ținut de noile condiții de organizare a activităților de tineret și sport în perioada pandemiei și post-pandemică.

Participanții la eveniment au adoptat o Declarație în care și-au exprimat angajamentul de a promova, extinde și consolida cooperarea regională pe domeniile tineret și sport în scopul îmbunătățirii standardelor din domeniu și legislației în vigoare prin schimbul de informații și experiență, preluarea de bune practici, precum și organizarea în comun a evenimentelor sportive și activităților de tineret.

În intervenția avută în cadrul evenimentului, ministrul Lilia Pogolșa a declarat: „Exprim încrederea că Declarația comună pe care ne-o asumăm astăzi de comun acord reprezintă o piatră de temelie în consolidarea cooperării regionale și promovarea unui schimb de bune practici a țărilor care împărtășesc valori comune și sunt convinse în necesitatea de a investi în tineri, care reprezintă prezentul și viitorul nostru. În calitate de ministru al Educației, Culturii și Cercetării, autoritate publică centrală a Republicii Moldova responsabilă de dezvoltarea și implementarea politicilor publice în domeniul tineretului și sportului, vă pot asigura că suntem pe deplin angajați să extindem cooperarea în cadrul acestei noi platforme și suntem deschiși să învățăm de la partenerii noștri, dar și să împărtășim, să oferim asistență și expertiză membrilor platformei."

De asemenea, miniștrii participanți la Reuniune au fost de acord că este necesară să se stabilească canale de comunicare permanente pentru a dezvolta politici coerente în ceea ce privește cooperarea dintre organizațiile de tineret, organizațiile și federațiile sportive, dezvoltarea infrastructurii sportive, popularizarea sportului de masă, dezvoltarea turismului sportiv și îmbunătățirea mecanismelor care sprijină industria sportivă și politicile în domeniul tineretului.

În aceiași ordine de idei, participanții la eveniment au susținut că organizarea de tabere de tineret, schimburi de tineri, activități comune de voluntariat va determina crearea unor rețele de comunicare, în care tinerii din regiune să poată cunoaște culturile satelor participante la Platformă și să discute despre problemele și soluțiile lor comune.

Miniștri responsabili de tineret și sport în cadrul Procesului de cooperare în Europa de Sud-Est, întruniți la prim reuniune de acest gen,  au decis că vor continua organizarea  reuniunilor, având ferma convingere că asemenea evenimente vor contribui la dezvoltarea tinerilor din regiune și la construirea unor societăți mai bune și pașnice.

Tot astăzi, în contextul evenimentului, ministrul Educației, Culturii și Cercetării Lilia Pogolșa a avut întrevederi bilaterale cu ministrul Tineretului și Sportului din Turcia Mehmet Mufarrem Kasapoglu, cu omologul său din Bulgaria Andrey Kuzmanov și cu secretarul de stat al Ministerului Tineretului și Sportului din România Oltean Csongor.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!