ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării

18:26 | 11.06.2021 Categorie: Comunicate

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării a participat la Prima reuniune a Consiliului de experți în știință și educație al Asambleei parlamentare statelor membre CSI

Chişinău, 11 iun. /MOLDPRES/. Ministrul Educației, Culturii și Cercetării Lilia Pogolșa a participat astăzi, 11 iunie, la Prima reuniune a Consiliului de experți în știință și educație al Asambleei parlamentare statelor membre CSI.

Scopul prezentului Consiliu este de a fortifica cooperarea dintre statele membre CSI în domeniul științei și inovării, de a susține și promova schimbul de experiență și bune practici privind baza normativă pentru dezvoltarea științei și educației, desfășurarea activităților științifice comune în vederea utilizării în mod eficient a potențialul științific al țărilor membre CSI.

În discursul său, ministrul Lilia Pogolșa și-a exprimat convingerea că activitatea prezentului Consiliu al Asambleei parlamentare statelor membre CSI va contribui substanțial la dezvoltarea științei și cercetării în țările membre. Totodată oficialul a menționat că colaborarea sistematică pe aceste domenii între statele membre CSI va determina orientarea pregătirii profesionale și cercetărilor științifice în beneficiul dezvoltării societăților durabile, bazate pe cunoștințe și inovare.

„Cercetarea și inovarea sunt motorul creșterii economice și sursa soluțiilor pentru problemele cu care se confruntă societatea. Nivelul de dezvoltare a sistemelor de educație și inovare influențează direct competitivitatea economică a țării și nivelul general de bunăstare a populației. În acest context, subliniez importanța cooperării dintre statele membre CSI în domeniul științei și inovării, iar misiunea noastră în cadrul prezentului Consiliu, ține de facilitarea comunicării dintre mediul academic și științific din țările noastre pentru a asigura o mai bună și eficientă implicare în proiecte și activități educaționale și științifice comune", a precizat ministrul Lilia Pogolșa.

Oficialul a mai subliniat importanța asigurării unei abordări sistematice, pe termen lung, a dezvoltării domeniului științei și inovării, bazată pe principii precum: consolidarea sinergiei dintre cercetare și necesitățile economiilor naționale, crearea de noi oportunități pe piața muncii și creșterea competitivității, consolidarea capitalului uman, creșterea interesului pentru domeniile cercetării și inovării și atragerea celor mai talentați profesioniști, precum și eficientizarea bazei de finanțare a științei, prin utilizarea celor mai bune practici și modele internaționale.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!