ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Actrița de teatru și cinema Viorica Chircă își sărbătorește ziua de naștere

08:05 | 28.06.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 28 iun. /MOLDPRES/. Actrița de teatru și cinema Viorica Chircă, Artistă a Poporului, își sărbătorește astăzi cea de-a 80-a aniversare, notează MOLDPRES.

S-a născut în 1941 în orașul Chișinău. A absolvit Facultatea de Teatru, Specialitatea actor de teatru și cinema a Institutului de Arte „G. Musicescu” (1963), actualmente Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, clasa lui Arcadie Plaţânta și E. Platon. Din anul 1961 este angajată la Teatrul Muzical-Dramatic „A. S. Pușkin”, actualmente Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.

Este actrița care a interpretat roluri mari chiar la începutul carierei sale. Cele mai memorabile apariții ale ei sunt rolurile: Liliana din „Două vieți și a treia” de F. Vidrașcu, Veronica Micle din „Eminescu”, Julieta din „Romeo și Julieta” de W. Shakespeare, Vasiluța din „Casa Mare” de Ion Druță, Logodnica din „Nunta însângerată” de F. Garcia Lorca, Inga din „Noaptea privighetorilor” de V. Ejov, Ana din „Tache, Ianche și Cadâr” de V. I. Popa, Varea din „Doctorul Ustimenko” de Iurie Gherman, Ilona din „Tigrul și hiena” de S. Petofi , Casandra din „Zodia inorogului” de Ion Gheorghiță, Asia din „Cerbii albaștri” de A. Kolomieț, Marta din „Un interviu la Buenos-Aires” de G. Borovik, Eliza Doolittle din „Pigmalion” de B. Shaw, Amanda din „Menajeria de sticlă” de Tennessee Williams, Aida din „Unde ești, Campanela?” de Alexei Marinat, Herra din „Mult zgomot pentru nimic” de William Shakespeare, Ghina din „O barcă în pădure” de Nikolai Haitov, Natașa din „Azilul de noapte” de Maxim Gorki, Jana Barbie din „Intervenție” de Lev Slavin ș. a.

S-a impus prin arta de a pătrunde în esența rolului, participarea emotivă la destinul eroinei. A creat mai multe chipuri de femei în piesele dramaturgilor moldoveni, dând dovadă de fantezie și competență profesională: Paulina din „Păsările tinereții noastre”, Maria din „Doina” de Ion Druță etc. A jucat în toate spectacolele după piesele lui Dumitru Matcovschi, montate pe scena Teatrului Național de Veniamin Apostol: Ioana din „Tata”; Magda din „Cântec de leagăn pentru bunici”, Elena din „Pomul vieții”, Elena Leontievna din „Abecedarul”, Solomia din „Președintele”. Participantă activă la diverse emisiuni radiofonice, în special la cele literare, ale postului național de radio.

A fost distinsă cu titlul onorific Artist al Poporului din Republica Moldova pentru merite deosebite în domeniul artistic și pentru talentul ei, care a adus în scenă roluri deosebite, cu ordinul „Insigna de Onoare” și cu medalia „Mihai Eminescu”.

img21004565

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!