ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene

07:34 | 01.07.2021 Categorie: Comunicate

Daniela Cujbă a participat la reuniunea Consiliului miniștrilor de externe OCEMN

Chişinău, 1 iul. /MOLDPRES/. Secretarul de stat Daniela Cujbă a participat astăzi la reuniunea Consiliului miniștrilor de externe din statele membre ale Organizației Cooperării Economice la Marea Neagră (OCEMN), care s-a desfășurat în regim de videoconferință.

Reuniunea a marcat bilanțul mandatului semestrial al Președinției-în-exercițiu a OCEMN deținută de Albania. Agenda discuțiilor s-a axat pe evaluarea realizărilor OCEMN care vizează consolidarea misiunii economice a organizației, precum și identificarea oportunităților de dezvoltare a unor proiecte comune menite să răspundă provocărilor socio-economice generate de pandemia Covid-19.

În cadrul reuniunii, Daniela Cujbă a evidențiat necesitatea unei abordări unitare și strategice pentru identificarea soluțiilor la problemele economiilor regiunii. În sensul dat, a fost reiterată susținerea ideii aprobării unor mecanisme practice în vederea facilitării comerțului, piața țărilor membre ale OCEMN având rolul său în dezvoltarea comerțului exterior al Republicii Moldova. Totodată, a fost subliniat interesul pentru implementarea proiectelor dezvoltare a infrastructurii aflate pe agenda organizației, precum și a programelor care ar contribui la protejarea mediului înconjurător și stimularea turismului. 

Evenimentul a marcat și încheierea mandatului actualului secretar general al OCEMN, Michael Christides, a cărui eforturi, depuse întru sporirea rolului și vizibilității organizației, au fost apreciate de statele membre ale Organizației.

În contextul schimbului de mandate la conducerea Secretariatului, secretatul de stat Daniela Cujbă l-a felicitat pe ambasadorul Lazăr Comănescu, desemnat de Guvernul României, pentru numirea acestuia în calitate de secretar general al OCEMN de la 1 iulie curent și i-a urat succes în exercitarea mandatului. Cu acest prilej, a fost subliniat angajamentul ferm al țării noastre pentru consolidarea eficienței organizației, prin implementarea proiectelor concrete prioritare pentru regiunea extinsă a Mării Negre.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!