ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Adunarea Naţională a Franței a adoptat o lege controversată împotriva islamismului radical

12:39 | 24.07.2021 Categorie: Externe

Paris, 24 iul. /MOLDPRES/. Adunarea Naţională a Franţei a adoptat vineri seară, după mai multe luni de dezbateri, o lege controversată care vizează să combată islamismul radical şi să 'întărească principiile republicane', transmite dpa, citată de Agerpres și MOLDPRES.

Legea prevede facilitarea dizolvării asociaţiilor care pun la îndoială valorile franceze, luptă împotriva căsătoriilor forţate şi stabileşte pedepse împotriva discursurilor online de ură.

Preşedintele Emmanuel Macron şi guvernul său vor să contracareze influenţa islamului radical acolo unde tinerii sunt cel mai vulnerabili - în anumite moschei, în apropierea şcolilor şi în mediul online.

Macron a anunţat proiectul noii legi în octombrie, când a promis să combată separatismul islamist după o serie de atacuri care au costat vieţile a peste 250 de persoane.

'Ne dotăm cu mijloacele de a lupta împotriva celor care folosesc abuziv religia pentru a pune la îndoială valorile Republicii', a declarat ministrul de Interne Gerald Darmanin.

În vreme ce prim-ministrul Jean Castex a subliniat în mod repetat că legea nu este îndreptată împotriva religiei islamice, criticii spun că în ea există elemente care îi dezavantajează pe musulmani.

'Nu vom pune niciodată semnul egal între islamismul radical şi musulmani, şi cred că musulmanii sunt printre primele victime ale acestei ideologii', declara Castex într-un interviu pentru Le Monde la sfârşitul anului trecut.

Conservatorii, pe de altă parte, consideră legea ca insuficientă.

Potrivit cotidianului Le Figaro, atât stânga, cât şi dreapta vor să o conteste la Consiliul Constituţional.

foto: blacknews.ro

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!