ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Stema şi drapelul satului Zăluceni, Florești au fost confirmate prin decret prezidenţial

10:55 | 30.07.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 30 iul. /MOLDPRES/. Satul Zăluceni din raionul Floreşti va avea stemă şi drapel. Decretul privind înregistrarea simbolurilor satului, semnat de Președintele țării, a fost publicat vineri, 30 iulie, în Monitorul Oficial, transmite MOLDPRES. 

Blazonul satului Zăluceni reprezintă un câmp de argint, cu o plasă de pescuit, neagră, şi semănat cu ochiuri de flori de pur, de purpură, o cruce recruciată verde, broşând. Scutul este timbrat de o coroană sătească de aur.

Drapelul localităţii reprezintă o pânză pătrată albă, cu o orlă diminuată purpurie, purtând în mijloc o cruce recruciată verde.

Zăluceni este un sat și comună din raionul Florești. Satul are o suprafață de circa 1.15 kilometri pătrați, cu un perimetru de 6.36 km. Zăluceni este unicul sat din comuna cu același nume situat la o distanță de 36 km de orașul Florești și la 145 km de Chișinău. Prima atestare documentară a satului Zăluceni datează din anul 1624, când Radu Mihnea voievod întărea hatmanului Miron Barnovschi satul Zaluceni din ținutul Sorocii. În 1628 deja Miron Barnovschi voievod trimite pârcălabul de Soroca pentru a cerceta hotarele unor sate, printre care și Zăluceni. În 1646 satul Zăluceni din nou este amintit într-un document de hotărnicie de la Vasile Lupu voievod.

Sursă: monitorul.gov.md

foto: Facebook

img21005506

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!