ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Letonia a declarat starea de urgenţă, în timp ce sute de migranţi se adună la frontieră

09:48 | 11.08.2021 Categorie: Externe

Riga, 11 aug. /MOLDPRES/. Letonia a declarat marţi starea de urgenţă în timp ce sute de migranţi s-au adunat de-a lungul frontierei ţării cu Belarus, în ceea ce se crede că este o acţiune deliberată a Minskului, relatează DPA, preluată de Agerpres și MOLDPRES.

Starea de urgenţă se aplică în mai multe regiuni din sud-estul şi sudul ţării, aproape de graniţa cu Belarus. Ea este în vigoare până pe 10 noiembrie, a anunţat guvernul de la Riga.

Măsura permite poliţiei de frontieră să trimită înapoi migranţii care au intrat ilegal în ţară din Belarusul vecin, folosind forţa dacă este nevoie, potrivit agenţiei de presă BNS.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a ameninţat deschis că va trimite migranţi din ţările devastate de război precum Siria, Afganistan şi Irak, ca represalii pentru sancţiunile impuse de Uniunea Europeană pentru încălcările grave ale drepturilor omului în Belarus, în urma rezultatelor disputate ale alegerilor prezidenţiale de anul trecut.

Trecerile ilegale de frontieră în Lituania, parte a blocului comunitar, au crescut recent semnificativ şi guvernul lituanian a declarat starea de urgenţă pentru a i se permite să răspundă mai repede.

Până în prezent, 283 de persoane au fost arestate pentru trecere ilegală a frontierei în Letonia numai în ultimele patru zile.

Peste 340 de persoane în total au fost arestate în ultimele luni.

UE are în vedere impunerea unor sancţiuni suplimentare împotriva lui Lukaşenko pentru instrumentalizarea migranţilor în scopuri politice.

Protestele în masă din Belarus în vara trecută au fost declanşate de alegerile prezidenţiale din 9 august 2020, considerate pe larg ca trucate.

Lukaşenko a fost declarat învingător cu 80,1% din voturi potrivit Comisiei electorale a ţării şi a fost învestit pentru un al şasea mandat prezidenţial succesiv.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!