ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

O expoziție de artă scenografică dedicată centenarului Teatrului ”Mihai Eminescu” a fost vernisată în capitală

13:43 | 20.08.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 aug. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost inaugurată astăzi o expoziție de artă scenografică dedicate Centenarului Teatrului Național ”Mihai Eminescu”, informează MOLDPRES.

Expoziția cuprinde 76 de lucrări, dintre care 64 din colecția MNAM și 11 din colecții private, lucrări concepute pentru spectacolele montate la Teatrul Național ”Mihai Eminescu”, din 1923 până în 1998 inclusiv. 

La eveniment au participat ministrul Culturii, Sergiu Prodan, Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță,  Ambasadorul Poloniei în R. Moldova, Bartlomiej Zdaniuk, oameni de cultură și artă.

În discursul său,  ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a menționat că arta scenografică stă la baza artelor vizuale. Oficialul i-a felicitat pe organizatori cu ocazia inaugurării expoziției  și colectivul Teatrului Național ”Mihai Eminescu” cu ocazia centenarului instituției.

La rândul său, directorul Muzeului Național de artă al Moldovei, Tudor Zbârnea, a afirmat că instituția pe care o conduce deține o importantă colecție de artă scenografică,  care include operele celor mai reprezentativi artiști scenografi ai domeniului artei teatrale din  Moldova.

”Prin această expoziție, Muzeul aduce omagiu tuturor celora care au contribuit la  promovarea și valorificarea artei teatrului de la Chișinău. Actuala expoziție, organizată cu prilejul centenarului Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, reprezintă o selecție de schițe de scenografie și costume elaborate pentru diverse  spectacole, care au fost jucate pe parcursul a o sută de ani pe scena teatrului românesc din Chișinău”, a subliniat Tudor Zbârnea. 

Directorul Teatrului Național ”Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă, a mulțumit instituției-gazdă pentru că a acceptat organizarea acestei expoziții, care are drept scop de a recupera istoria și memoria unor pagini uitate sau impuse de cenzură.

În afara lucrărilor din colecția muzeului, semnate de artiști de notorietate, pe simeze se regăsesc lucrări a patru creatori din generația tânără, care întregesc traiectul artistic al scenei Teatrului Național ”Mihai  Eminescu”, aceștia fiind deja nume cunoscute în lumea teatrului: Iurie Matei, cu o schiță de  decor la spectacolul ”Casa Mare”, Stela Verebceanu cu schițe de costume la spectacolul ”Pasărea  albastră”, Adrian Suruceanu, schiță de decor la spectacolul ”Hronicul găinarilor” și Irina Gurin cu o schiță de decor la spectacolul ”Dosarele Siberiei”. 

Expoziția va fi deschisă până la 19 septembrie 2021.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!