ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

UE îndeamnă statele membre să accepte refugiaţi afgani şi promite sprijin financiar

17:40 | 21.08.2021 Categorie: Externe

Torrejon de Ardoz, 21 aug. /MOLDPRES/. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a îndemnat sâmbătă toate statele, în primul pe cele europene, să primească o parte dintre refugiaţii afgani evacuaţi de la Kabul, ea asigurând de sprijinul financiar al UE ţările membre care vor răspunde apelului, transmite AFP, citată de Agerpres și MOLDPRES.

'Fac apel la toate statele membre care au participat la misiunile în Afganistan, la europeni şi la ceilalţi, să acorde cote de primire suficiente (...) pentru ca, în mod colectiv, să putem veni în ajutorul celor care au nevoie de protecţie', a declarat Ursula von der Leyen la finalul unei vizite în Spania la centrul de primire pentru angajaţii afgani ai UE la Kabul.

'Comisia este pregătită să prevadă mijloacele bugetare necesare pentru a sprijini statele membre ale UE care se vor oferi să ajute refugiaţi să se instaleze pe teritoriul lor', a spus şefa executivului UE într-o conferinţă de presă la baza militară de la Torrejon de Ardoz (nord-est de Madrid), unde a fost instalat centrul de primire.

Potrivit AFP, nu se cunoaşte deocamdată câte state membre s-au angajat să primească refugiaţi afgani şi dacă unele guverne au refuzat.

Însoţiţi de premierul spaniol Pedro Sanchez, Ursula von der Leyen şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, au vizitat puţin mai devreme facilităţile puse la dispoziţia refugiaţilor în această bază, pe unde vor tranzita toţi afganii care lucrau la Kabul pentru instituţiile UE şi familiile lor, înainte de a fi repartizaţi între diferite ţări unde să-şi refacă viaţa.

Într-o aluzie la caracterul foarte sensibil al acestui subiect în UE-27, Charles Michel a admis că imigraţia constituie 'o chestiune foarte dificilă în Uniunea Europeană', el pledând pentru instituirea unor 'migraţii regulate, ordonate'.

Întrebată cu privire la relaţiile între UE şi talibani, şefa Comisiei a insistat pe faptul că, deşi au existat 'contacte operaţionale cu aceştia pe teren pentru 'a salva vieţi', nu există 'niciun dialog politic' cu această mişcare şi, prin urmare, 'nicio recunoaştere a talibanilor'.

La rândul său, prim-ministrul spaniol a afirmat că un număr de afgani sosiţi în ultimele zile la centrul de la Torrejon de Ardoz, cu o capacitate de primire de '800 de persoane', au fost deja repartizaţi spre alte ţări, mai ales 'Danemarca şi unele state baltice'.

Sanchez a mai anunţat că încă două avioane vor ajunge în Spania sâmbătă, unul la ora locală 18.00 (16.=0 GMT) şi celălalt la 21.00 (19.00 GMT). În primul se vor afla angajaţi afgani ai UE şi familiile lor, iar în următorul, persoane care au lucrat pentru Spania, precum şi 'câţiva americani'.

Foto: irishtimes.com

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!