ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Kremlinul face cadouri electorale în ajunul alegerilor parlamentare

19:10 | 31.08.2021 Categorie: Externe

Moscova, 31 aug. /MOLDPRES/. În ajunul alegerilor parlamentare, preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat plata unei prime militarilor şi membrilor forţelor de ordine, la o săptămână după un ajutor acordat pensionarilor, relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

Atât militarii, cât și pensionarii aparţin electoratului tradiţional al Rusiei Unite, partidul la putere, confruntat cu erodarea popularităţii sale pe fondul scăderii nivelului de trai din 2014, împreună cu revenirea inflaţiei în ultimele luni.

Toţi militarii şi poliţiştii vor primi în septembrie un bonus de 15.000 de ruble (170 de euro), conform decretelor publicate de Kremlin după anunţuri făcute în acest sens de preşedintele rus săptămâna trecută la un congres al Rusiei Unite, partid apropiat de Putin.

Șeful statului rus a decretat deja plata unui ajutor de 10.000 de ruble (110 euro) către pensionari. Rusia numără aproximativ 42 milioane de pensionari şi cel puţin 1,7 milioane de poliţişti, militari şi membri ai gărzii naţionale.

Aceste plăți vor costa peste 500 miliarde de ruble, adică 5,77 miliarde de euro.

În Rusia, preţurile de consum au început să crească în martie 2020, în plină pandemie. Fenomenul s-a accelerat apoi odată cu redresarea economică, erodând în continuare puterea de cumpărare a ruşilor, începută în 2014, odată cu sancţiunile occidentale ce au lovit ţara după anexarea Crimeii ucrainene.

Partidul Rusia Unită, conform sondajelor, obţine acum 27,3% din opiniile favorabile. Un nivel ce contrastează cu încrederea de 62,2% în Putin.

Însă opoziția Kremlinului, care ar fi putut profita de nemulţumire, a suferit în paralel o ofensivă din partea puterii pe măsură ce se apropie alegerile.

Administrația lui Putin a desfiinţat mişcarea opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi, ale cărui organizaţii au fost clasificate drept "extremiste", iar site-urile lor au fost blocate. Mulţi dintre membrii acestora au fost excluşi de la urne sau constrânşi la exil.

O bună parte a presei de opoziție și ONG-urile specializate în supravegherea alegerilor, au fost recent clasificate drept "agenţi ai străinătăţii", un statut controversat ce le complică serios funcţionarea.

Foto: voanews.com

img21006354

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!