ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În capitală a fost dezvelită o placă comemorativă dedicată lui Nicolae Costin

11:06 | 01.09.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 1 sep. /MOLDPRES/. În incinta Gimnaziului Nicolae Costin din municipiul Chișinău a fost dezvelită placa comemorativă dedicată ex-primarului Nicolae Costin, promotor al renașterii și emancipării naționale din Republica Moldova, transmite MOLDPRES.

Prezent la eveniment, Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a declarat că memoria personalităților de valoare ale istoriei contemporane a statului moldovean trebuie apreciată și promovate ca un exemplu de urmat. “Activitatea politică și profesională a celui care a fost Nicolae Costin trebuie apreciată și promovată. În calitate de primar al municipiului Chișinău, Nicolae Costin a fost cel care a organizat orașul în actuala formulă administrativă. Chiar dacă nu a condus destinele municipiului foarte mulți ani, activitatea domniei sale a avut o încărcătură reformatoare de mare anvergură”, a spus Ceban.

Nicolae Costin a fost ales președinte al Consiliului orășenesc Chișinău în anul 1990 și a promovat mai multe reforme în dezvoltarea capitalei. La propunerea sa, străzile municipiului Chișinău au primit nume cu caracter național.

Tot el este cel care a contribuit la deschiderea liceelor român–englez "Mircea Eliade", român–italian "Dante Alighieri", român–francez "Gheorghe Asachi" și român–german "Mihail Kogălniceanu", precum și a Bibliotecii "Onisifor Ghibu". Nicolae Costin a avut un important cuvânt de spus la  redeschiderea bisericilor dintre Prut și Nistru, inclusiv la redeschiderea Catedralei Mitropolitane Ortodoxe “Nașterea Domnului” din Chișinău.

La inițiativa sa, din anul 1990, pe Aleea Clasicilor din Grădina publică "Ștefan cel Mare" din Chișinău s-au instalat busturile scriitorilor clasici români.

S-a stins din viață la data de 16 februarie 1995, în municipiul Chișinău din cauza leucemiei. Prin hotărâri ale consiliilor municipale, câte o stradă din orașele Iași și Chișinău poartă numele lui Nicolae Costin.

Foto: m.radiochisinau.md

img21006367

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!