ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Comunicat de presă al Băncii Naționale a Moldovei

10:05 | 04.09.2021 Categorie: Comunicate

BNM continuă măsurile de politică monetară pentru a atenua riscurile și presiunile proinflaționiste

Chişinău, 4 sep. /MOLDPRES/. Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis cu vot unanim majorarea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 1,0 puncte procentuale până la 4,65 la sută anual. Totodată, se vor mări cu 1,0 puncte procentuale ratele de dobândă la creditele și la depozitele overnight - până la 7,15 și, respectiv, până la 2,15 la sută anual. Norma rezervelor obligatorii rămâne neschimbată. 

Decizia BNM a fost luată considerând presiunile inflaționiste atât din partea ofertei și a cererii agregate, cât și a riscurilor și incertitudinilor cauzate de evoluția situației pandemice. 

Comitetul executiv a concluzionat că prevalează riscul unui caracter persistent al procesului inflaționist pentru prima jumătate a orizontului de prognoză. 

Conform estimărilor, presiunile inflaționiste din partea cererii vor continua și în perioada următoare fiind susținute de majorarea venitului populației (fondului de salarizare, asistenței sociale, remiterilor etc.) și creșterea volumului creditelor de consum și celor ipotecare în contextul condițiilor monetare stimulative care susțin consumul în detrimentul economisirii. 

Astfel, decizia BNM are scopul de a atenua presiunile inflaționiste generate de accelerarea cererii agregate interne alimentate de creșterea consumului și de a tempera efectele de runda a doua ale șocurilor de ofertă, pe fundalul majorării prețurilor internaționale și inflației importate. 

Banca Națională va monitoriza cu precauție și în continuare riscurile externe și interne asociate procesului inflaționist și evoluțiile economiei globale și naționale și, la momentul oportun, va adopta măsurile necesare de politică monetară. 

Decizia Comitetul executiv al BNM va intra în vigoare pe data de 6 septembrie 2021.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!