ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Trolii pro-ruși continuă să manipuleze opinia publică occidentală

13:15 | 06.09.2021 Categorie: Externe

Londra, 6 sep. /MOLDPRES/. Un recent studiu britanic a ajuns la concluzia că secţiunile de comentarii ale cititorilor de la importante site-uri de ştiri occidentale au fost infiltrate de trolli pro-ruşi care încearcă să manipuleze opinia publică, relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

32 de instituţii media din 16 ţări, printre care Washington Post şi Fox News din SUA, Daily Mail, Daily Express şi The Times din Marea Britanie sunt ținta acestei operațiuni de influențare a utilizatorilor, conchid autorii studiului.

Din aprilie până recent au fost constatate 250 de relatări ca având opinii provocatoare pro-Kremlin sau anti-Occident în comentarii la subiecte relevante pentru Rusia, cum ar fi tensiunile din Crimeea, situația din Donbas.

Începând din 2018, aceste acțiuni subversive au escaladat, însă cel mai recent a fost intens exploatată retragerea SUA şi a Marii Britanii din Afganistan.

"Acest raport evidenţiază ameninţarea la adresa democraţiei noastre din partea dezinformării pe internet susţinută de statul rus. Marea Britanie colaborează strâns cu aliaţii săi internaţionali pentru a contracara trolii Kremlinului care răspândesc minciuni", a spus ministrul britanic de Externe, Dominic Raab.

Comentariile trollilor pro-ruşi sunt deseori postate rapid şi primesc un număr neobişnuit de mare de aprecieri pe site-uri care le permit cititorilor să se exprime prin opţiunile de 'like' şi 'dislike', conform programului Open Source Communications Analytics Research (OSCAR) de la Universitatea Cardiff, susţinut de Ministerul de Externe britanic.

Postările mai denigratoare sunt folosite în mod selectiv ca bază în relatări ale media din Rusia pentru a sugera că opinia publică occidentală aprobă politicile Kremlinului sau îşi exprimă nemulţumirea faţă de guvernele din Occident.

Foto: Reuters

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!