ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Justiţia din Slovenia a obligat guvernul să finanţeze agenţia de presă STA

08:37 | 07.09.2021 Categorie: Externe

Ljubljana, 7 sep. /MOLDPRES/. Curtea Supremă a Sloveniei a ordonat luni guvernului conservator condus de Janez Jansa să-şi plătească datoria faţă de agenţia naţională de presă STA, lipsită de finanţare de mai multe luni, pe fondul criticilor aduse liniei sale editoriale, notează AFP, preluată de Agerpres și MOLDPRES.

Premierul, un aliat al naţionalistului ungur Viktor Orban, a instaurat de la revenirea sa la putere în primăvara anului 2020 un climat de neîncredere faţă de presă în această ţară cu două milioane de locuitori.

În pofida avertismentelor repetate ale Bruxellesului, el a blocat fondurile agenţiei slovene, pe care a descris-o drept o "ruşine naţională" pentru tonul său considerat prea critic şi a cerut plecarea managerului general al acesteia, Bojan Veselinovic.

Conducerea STA, a cărei supravieţuire şi plată a salariilor celor 90 de angajaţi sunt ameninţate, a decis să prezinte cazul în faţa justiţiei şi a obţinut luni câştig de cauză.

"Serviciul public STA trebuie să fie finanţat de fondatorul său", adică guvernul, a subliniat cea mai înaltă instanţă a ţării în hotărârea sa.

La începutul lui iulie, când Slovenia a preluat preşedinţia prin rotaţie a UE, preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, şi-a exprimat public "îngrijorarea". Ea l-a îndemnat pe Janez Jansa să garanteze libertatea presei şi "să găsească o soluţie rapidă pentru deblocarea fondurilor" STA.

Agenţia, fondată în 1991 când Slovenia a decis să părăsească fosta federaţie iugoslavă, primeşte în mod obişnuit un ajutor public de două milioane de euro în fiecare an, dar nu a primit nimic în 2021.

"Sperăm că decizia Curţii Supreme va contribui la reluarea imediată de către guvern a plăţii fondurilor", a reacţionat Bojan Veselinovic. El urmează să se întâlnească marţi cu preşedintele Borut Pahor şi un responsabil guvernamental pentru a încerca să rezolve conflictul.

În primăvară, organizaţii ale jurnaliştilor sloveni au lansat o colectă în sprijinul STA, ce a permis strângerea a peste 270.000 de euro, reaminteşte AFP.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!