ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Banii confiscați în Marea Britanie de la Luca Filat vor fi utilizați pentru susținerea persoanelor cu dizabilități

18:48 | 21.09.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 21 sep. /MOLDPRES/. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, și ambasadorul Marii Britanii la Chișinău, Steven Fisher, au semnat un Memorandum de înțelegere între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Regatului Unit cu privire la returnarea fondurilor ilicite, confiscate de la Luca Filat, fiul fostului premier Vlad Filat, prin ordinul instanțelor din Regatul Unit, informează MOLDPRES.

Documentul prevede returnarea sumei confiscate, în valoare totală de 458 068 lire sterline. Fondurile vor fi utilizate pentru angajarea a peste 550 de asistenți personali pentru persoanele cu dizabilități severe. Proiectul va fi gestionat de Agenția Națională Asistență Socială, a precizat Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

„Suntem foarte recunoscători pentru sprijinul pe care ambasadorul Steven Fischer și Guvernul Marii Britanii l-au oferit Ministerului Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova. Mijloacele vor fi folosite pentru a angaja asistenți personali pentru persoanele cu dizabilități severe, pe lângă cei aproape 6 000 de asistenți personali care activează astăzi. Acesta este cu siguranță un pas înainte către îmbunătățirea nivelului de trai pentru persoanele vulnerabile”, a declarat Marcel Spatari. 

Decizia de a utiliza fondurile confiscate în sprijinul persoanelor cu dizabilități a fost anunțată pentru prima dată în luna mai curent, în cadrul unui briefing comun susținut, la Chișinău, de Președinta Maia Sandu și ministra britanică pentru Vecinătatea Europeană, Wendy Morton. Șeful statului Maia Sandu a menționat că recuperarea fondurilor este un rezultat al eforturilor echipei sale de recuperare a fondurilor sustrase ilegal din Republica Moldova.

Monitorizarea gestionării fondurilor returnate va fi asigurată de  Keystone Moldova, o organizație a societății civile, specializată în protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități. 

Foto: Guvern

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!