ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a aprobat rectificarea Bugetului de stat pe anul 2021

16:34 | 30.09.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 30 sep. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat, în ședința de astăzi, modificări și completări la Legea bugetului de stat pentru anul 2021. Documentul prevede majorarea veniturilor bugetului de stat cu circa 3,7 miliarde de lei, a cheltuielilor – cu 1,2 miliarde de lei, în timp ce deficitul bugetar se va micșora cu 2,5 miliarde de lei, informează MOLDPRES.

Potrivit Direcţiei comunicare și protocol a Guvernului, cele mai mari creșteri de cheltuieli se referă la Programul în sectorul drumurilor – 604,6 milioane de lei, Fondul Național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural – 435 milioane de lei, reabilitarea drumurilor locale – 204,1 milioane de lei, suplinirea fondurilor de urgență ale Guvernului – 495,2 milioane de lei, ocrotirea sănătății – 141,6 milioane de lei.

Cheltuielile de personal vor spori cu 414,9 milioane de lei, dintre care 170 milioane de lei sunt destinate pentru acoperirea acestor cheltuieli întru evitarea unor eventuale riscuri de neplată a salariilor în anul curent și majorarea volumului de alocații în bugetele autorităților.

De asemenea, vor fi alocate mijloace financiare suplimentare pentru crearea condițiilor adecvate în cadrul Academiei „Ștefan cel Mare" a Ministerului Afacerilor Interne – 47,6 milioane de lei, suport financiar instituțiilor implicate în acțiuni de combatere a pandemiei Covid-19 – 14,1 milioane de lei, reconstrucția și modernizarea clădirilor Centrului de Excelență în Construcții – 5 milioane de lei, modernizarea infrastructurii postului vamal Sculeni – 2 milioane de lei și alte cheltuieli stringente.

Majorarea veniturilor la bugetul de stat a fost determinată de accelerarea ritmurilor de creștere economică, de majorarea exporturilor, precum și de majorarea salariului mediu lunar pe economie. Astfel, se estimează o majorare a veniturilor proprii, în principal din taxe și impozite.

Parametrii revizuiți ai bugetului de stat pentru anul 2021 sunt următorii: venituri – în sumă de 45,1 miliarde de lei, cheltuieli – în sumă de 57,2 miliarde de lei, în timp ce deficitul bugetar va constitui 12,1 miliarde de lei. Pe partea bugetului public național, parametrii revizuiți pentru anul 2021 sunt următorii: venituri – în sumă de 72,8 miliarde de lei, cheltuieli – în sumă de 85,5 miliarde de lei, iar deficitul bugetar va constitui 12,7 miliarde de lei.

Proiectul de rectificare a bugetului urmează să fie transmis Parlamentului pentru examinare și aprobare.

Foto: Guvern

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!