ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Exportatori de fructe, pomuşoare şi miere vor beneficia de granturi pentru dezvoltarea marketingului

12:06 | 05.10.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 5 oct. /MOLDPRES/. Proiectul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova (APM) a anunţat finanțarea prin acordare de granturi pentru elaborarea și implementarea unor planuri complexe de marketing la export, care vor ajuta companiile-beneficiare să-și ajusteze oferta la cerințele unui cumpărător clar identificat. Aceste granturi au ca scop să faciliteze exportul de fructe, struguri, pomușoare și miere pe piața Uniunii Europene, iar termenul limită de depunere a cererilor este 1 noiembrie, transmite MOLDPRES.

Solicitările de granturi pot fi depuse de producători, exportatori și organizațiile lor (precum grupurile de producători).

Proiectul APM anticipează acordarea de 3-4 granturi în valoare totală de 1,85 milioane de lei, iar beneficiarii selectați vor primi sume individuale între 400 şi 800 de mii de lei. Pentru a demonstra angajamentul față de activitate, solicitantul trebuie să contribuie cu minim 50% din suma totală a activități de grant.

În ultimii 15 ani, producătorii moldoveni de fructe, struguri de masă și pomușoare au efectuat investiții substanțiale în extinderea suprafețelor acestor culturi, cu o utilizare tot mai largă a tehnologilor intensive de producere, care au dus la creșterea recoltei globale a acestor culturi.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, în perioada 2010-2020 producția totală a acestor culturi cel puțin s-a dublat: mere - de la 255 la 665 mii tone, fructe sâmburoase - de la 95 la 187 mii tone, struguri de masă - de la 66 la 126 mii tone, pomușoare - de la 2 la 16 mii tone. Conform previziunilor Programului de dezvoltare a horticulturii pentru anii 2021-2025, către 2025 recolta acestor culturi va crește cu 30-50%. Exporturile în stare proaspătă au fost motorul acestor progrese, reprezentând circa 50% din volumul total de producție.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!