ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un scriitor tanzanian a câştigat premiul Nobel pentru literatură

17:37 | 07.10.2021 Categorie: Externe

Stockholm, 7 oct. /MOLDPRES/. Scriitorul tanzanian Abdulrazak Gurnah a câştigat joi premiul Nobel pentru literatură pe anul 2021, potrivit unui anunţ făcut de Academia Suedeză din Stockholm, relatează Agerpres, citată de MOLDPRES.

Laureatul din acest an a fost recompensat pentru "înţelegerea sa lipsită de compromisuri şi plină de compasiune a efectelor colonialismului şi a destinului refugiaţilor prinşi la intersecţia dintre culturi şi continente", potrivit comunicatului oficial al Academiei Suedeze.

Abdulrazak Gurnah s-a născut în 1948 pe insula Zanzibar din Oceanul Indian şi a ajuns în Anglia în calitate de refugiat la sfârşitul anilor 1960. A început să scrie în limba engleză şi a publicat 10 romane şi o serie de nuvele. Tema dezrădăcinării refugiaţilor se regăseşte pe întregul parcurs al operei sale literare.

Potrivit comunicatului Academiei Suedeze, dedicarea scriitorului faţă de adevăr şi aversiunea lui faţă de simplificare sunt uluitoare. Deşi acest stil poate să pară sumbru şi lipsit de compromis, Abdulrazak Gurnah urmăreşte în acelaşi timp destinele unor personaje cu multă compasiune şi cu un angajament de neclintit. Romanele sale evită descrierile stereotipe şi ne deschid ochii către o Africă de Est diversă din punct de vedere cultural şi complet necunoscută multor oameni care trăiesc în alte părţi ale lumii. În universul literar creat de Gurnah, totul se schimbă - amintiri, nume, identităţi.

După eliberarea pacifistă de sub dominaţia colonială britanică în decembrie 1963, Zanzibar a trecut printr-o revoluţie care, în timpul regimului preşedintelui Abeid Karume, a dus la oprimarea şi persecutarea cetăţenilor de origine arabă. Au avut loc şi masacre. Abdulrazak Gurnah aparţine grupului etnic devenit victimă, iar după finalizarea cursurilor liceale a fost nevoit să îşi părăsească familia şi ţara - devenită între timp Republica Tanzania. Avea pe atunci 18 ani. Abia în 1984 a devenit posibil pentru el să revină în Zanzibar şi îşi revadă tatăl, cu puţin timp înainte de moartea acestuia. Până la pensionarea sa petrecută recent, Abdulrazak Gurnah a fost profesor de engleză şi literatură colonială la Universitatea Kent din Canterbury, concentrându-se în cursurile sale pe literatura scrisă de autori precum Wole Soyinka, Ngugi wa Thiong'o şi Salman Rushdie.

În 2020, Academia Suedeză a atribuit premiul Nobel pentru literatură poetei americane Louise Glück.

Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, premiile Nobel au fost create de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

În domeniul literaturii, Alfred Nobel a încredinţat Academiei Suedeze misiunea de a recompensa în fiecare an "autorul celei mai remarcabile opere literare de inspiraţie idealistă''.

În 2021, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari).

Premiul pentru Literatură este cel de-a patrulea anunţat în seria distincţiilor Nobel, după cele atribuite pentru medicină, fizică şi chimie. Premiul Nobel pentru pace va fi anunţat vineri, 8 octombrie, iar cel pentru economie va fi decernat luni, 11 octombrie. 

Foto: Nobel Prize/ Facebook.com 

img21007465

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!