ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție cu genericul ”Nistrenii” a fost vernisată la Chișinău

13:02 | 11.10.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 11 oct. /MOLDPRES/. La Casa Zemstvei Guberniale din capitală a fost vernisată recent o expoziție cu genericul ”Nistrenii”. Expoziția este o urmare a expediției de cercetare pe biciclete organizate de-a lungul râului Nistru și pe ambele maluri ale lui între 7-18 august, în cadrul proiectului Edu-Art 2021 ”Consolidarea legăturii între comunitățile artistice”, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, scopul expediției a constat în cercetarea, observarea și documentarea transformărilor de ordin cultural, ecologic și demografic din regiunea bazinului râului Nistru. Interesul participanților s-a îndreptat către lucrările de artă monumentală și alte piese de patrimoniu întâlnite în călătorie (sculpturi și mozaicuri amplasate de-a lungul drumului), situația ecologică din regiune, fiind preocupați în particular de calitatea și accesul la apă potabilă drept un bun comun, soarta localităților abandonate în urma migrației masive a populației în căutare de muncă și alte teme specifice tranziției la un nou sistem social.

Ruta aleasă a trecut prin localități mai mici precum Coșernița, Onițcani, Slobozia-Dușca, Ustia, Vâșcăuți, Jora, Lopatna, Nistreni, Lalova, Țipova, Saharna, Goian, dar și mai mari, printre care orașele Criuleni, Rezina, Rîbnița și Dubăsari, fiind prioritizate drumurile secundare, deseori nepavate și pe alocuri înfundate, dar care se întindeau de-a lungul râului și în imediata lui proximitate. Traseul „schițat” cu ajutorul bicicletelor exprimă dorința organizatorilor de a interacționa cu locuitorii din ambele regiuni și nevoia reconcilierii comunităților de pe ambele maluri ale Nistrului în urma conflictului transnistrean din 1992.

Expoziția de față pune accent pe bicicletă în calitate de mijloc de transport alternativ transportului auto personal, nepoluant și prietenos mediului, dar și în calitate de mijloc de cercetare artistică, ce permite și oferă o perspectivă aparte asupra realităților din jur.

În expoziție se regăsesc fotografiile realizate de Ghenadie Popescu, într-o călătorie din Moldova în Franța realizată în 2006 cu bicicleta la invitația școlii Ecole du Magasin. Colecția de lucruri adunate în timpul expediției de cercetare cuprinde atât obiecte (piese de bicicletă, calendare, obiecte din plastic și alte materiale) fabricate de om, cât și roci, scoici, vegetație și insecte, care au fost prezentate în calitate de mărturii din călătorie și referințe despre specificul zonei tranzitate. Cele două săptămâni au fost documentate prin fotografii, secvențe video, notițe de călătorie, desene și hărți, prezentate și ele alături de obiectele colectate și lucrările de artă expuse. Acestea oferă o perspectivă individuală asupra unei experiențe colective trăite în comun. La expediție au participat specialiști din țară și de peste hotare: Maurice Grosbusch, Cristina Jacot, Anastasia Osoianu, Maxim Poleacov, Ghenadie Popescu, Elena Russu, Vladimir Us și Viktor Vejvoda. Vizitatorii sunt așteptați la Casa Zemstvei Guberniale în perioada 12-13 octombrie, între orele 17.00-20.00.

Acest eveniment face parte din programul public al proiectului Edu-Art 2021 – Consolidarea legăturii între comunitățile artistice, care este organizat și se desfășoară în spații culturale alternative din orașele Rîbnița, Dubăsari și Chișinău. 

img21007555

img21007555

img21007555

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!