ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cântărețul și coregraful Nicolae Gribincea își sărbătorește cea de-a 60-a aniversare

08:04 | 20.10.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 oct. /MOLDPRES/. Coregraful și interpretul de muzică populară Nicolae Gribincea, pedagog și folclorist, fondatorul și conducătorul artistic al Ansamblului Etnofolcloric „Plăieșii”, Artist al Poporului, își sărbătorește astăzi cea de-a 60-a aniversare, informează MOLDPRES.

S-a născut la 20 octombrie 1961, la Mingir, Hâncești. A absolvit Colegiul „Elena Sârbu” din Soroca, Facultatea Culturologie, Specialitatea coregrafie (1980). Și-a continuat studiile la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” (1984-1988), masteratul la Academia de Administrare Publică de pe lângă Guvernul Republicii Moldova (2000). A fost artist de balet în Ansamblurile de cântece și dansuri „Lăutarii”, „Floarea Moldovei” și „Fluieraș” ale Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” (1988-1996). A făcut parte din prima generație de dansatori ai Ansamblului „Lăutarii”. A activat în calitate de dansator în Ansamblul „Mioriţa”.

Primul spectacol de deschidere al Teatrului Epic de Etnografie și Folclor „Ion Creangă” a fost spectacolul de diplomă al lui Nicolae Gribincea „Șezătoarea”, apoi „Hora satului”. Aici, la teatru, a activat pentru prima oară în calitate de conducător artistic de ansamblu etnofolcloric, fiind responsabil de coregrafie, interpretare și organizare. Din 1984 este membru al Ansamblului Etnofolcloric „Tălăncuţa”, condus de Andrei Tamazlâcaru.

Potrivit ”Calendarului Național”, de-a lungul carierei sale a creat mai multe ansambluri folclorice. Din 1989 este conducătorul Studioului Folcloric „Plăieșii”. În 1996 formează Ansamblul Folcloric Ostășesc „Salvatorii”, de pe lângă Brigada cu destinație specială. Este conducătorul artistic al Ansamblurilor Folclorice „Haiducii” și „Baștina” (Centrul de Excelență în Transporturi din Chișinău). Timp de mai mulți ani activează în calitate de funcționar public. A fost șef al Secției tineret, cultură și sport a Preturii sectorului Buiucani (1997-1999), apoi al celei de la Botanica (din 1999). Este inițiatorul și organizatorul Festivalului Cântecului Popular Pascal „Pentru Tine, Doamne” și al Festivalului de Folclor Ostășesc „La onor, la datorie”.

A scris mai multe romanțe, care sunt interpretate de colegele sale de la „Tălăncuța”.  A înregistrat mai multe CD-uri: „Învrednicește-mă, Doamne!” (cântece religioase), „Tăpănuţa cea de aur” (muzică pentru cei mici), „Și-am să plec la cătănie” (folclor ostășesc), „Am venit să colindăm” (colinde vechi), „La omul care mi-i drag” (lirică de dragoste), „ABeghici pentru voinici” etc. Și-a început activitatea pedagogică în 1989, odată cu proiectul „Plăieșii”. Din anul 2004 este profesor la Facultatea de Arte Frumoase a Universității de Stat din Moldova, unde predă măiestria scenică și coregrafia tradițională.

A susținut spectacole în România, Austria, Azerbaidjan, Bulgaria, Cipru, Franța, Finlanda, Georgia, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Letonia, Rusia, Spania, Turcia, Ucraina și în alte țări. Este laureat al Premiului „Gheorghe Asachi” al Ministerului Învățământului (1990), al Premiului Special „Ethnos” al Ministerului Culturii din Republica Moldova (1994). A fost distins cu titlurile onorifice maestru în artă (2010), Artist al Poporului (2020) și cu Ordinul „Gloria Muncii” (2014).

img21007820

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!