ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Teatrul ”Radu Stanca” din Sibiu va prezenta două spectacole la Chișinău

12:54 | 20.10.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 oct. /MOLDPRES. Două spectacole de Eric Emmanuel Schmitt va prezenta astăzi și mâine Teatrul Național ”Radu Stanca” din Sibiu pe scena Teatrului Național ”Ion Luca Caragiale”, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru ”Festis”, ediția a V-a, care se desfășoară la Chișinău în perioada 11-21 octombrie, informează MOLDPRES.

Astfel, astăzi, la ora 19.30, teatrul din Sibiu va aduce în fața publicului spectacolul ”Oscar și buni Roz” de Eric Emmanuel Schmitt, în regia Dianei Furezan. 

Potrivit dramaturgului franco-belgian Eric Emmanuel Schmitt, ale cărui piese au fost jucate în peste 50 de țări ale lumii, aceasta este cea mai autobiografică dintre scrierile sale. ”Am fost eu însumi Oscar, copilul căruia nu i se mai vorbește pentru că boala lui înspăimântă, copilul care suferă din cauza tăcerii celor apropiați, a cerului, a întrebărilor rămase fără răspuns, dar care continuă să fie animat de bucuria nemărginită de a trăi. „Oscar și buni Roz” este un imn al vieții. Oricât de scurtă, o existență trebuie să fie bogată, savuroasă, plină de sentimente puternice și esențiale, de umor, de întrebări și hohote de râs. Este, de asemenea, un imn al imaginației, această capacitate de a ne îmbogăți cotidianul, această forță a supraviețuirii", a subliniat Eric-Emmanuel Schmitt.

Mâine, la ora 19.00, același teatru va prezenta spectacolul ”Mici crime conjugale” de Eric Emmanuel Schmitt. Este un spectacol realizat de Mariana Cămărășan și Amalia Iorgoiu. 

Potrivit organizatorilor, spectacolul încearcă să răspundă la următoarele întrebări: poate supraviețui iubirea? Nu numai după diminuarea impactului inițial al primei întâlnirii, dar chiar și după confruntarea cu timpul, cu iluziile și deziluziile, cu amăgirea și dezamăgirea? După ce Gilles își pierde memoria în urma unui accident, soția sa, Lisa, îl ajută să redescopere casa, să-și redescopere existența, dar și viața conjugală, pentru ca, eventual, ambii să și-o reconsidere. Problemele de comunicare și diferențele majore de percepție a vieții și a relației lor de cuplu, ce trebuiau lămurite și împărtășite, capătă astfel o nouă anvergură. Tăcerile trebuie să fie înlăturate, iar frustrările scoase la suprafață. Rămâne de văzut ce va rămâne dintr-o căsnicie atunci când toate cărțile vor fi date pe față.

Cu acest spectacol se va încheia Festivalul Internațional de Teatru ”Festis”, ediția a V-a, la care au participat peste 30 de teatre din Republica Moldova, România, Georgia, Bulgaria și alte țări. Tema festivalului din acest an este „Rezistăm prin teatru”.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!