ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul Ianoș Țurcanu a editat două cărți la Iași și Chișinău

19:14 | 21.10.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 oct. /MOLDPRES/. O carte de aforisme intitulată ”Ironii sentimentale” a scriitorului Ianoș Țurcanu a văzut recent lumina tiparului la Iași, și alta, pentru copii – ”Un cocor cu GPS” – la Chișinău, informează MOLDPRES.

Volumul ”Ironii sentimentale” are 106 pagini și a apărut într-un tiraj de 1 000 de exemplare. În postfața cărții, academicianul Mihai Cimpoi constată că ”aceste aforisme sunt pătrunse de o sensibilitate lirică fină care dă măsura adevărată a darului artistic al lui Ianoș Țurcanu”.

Potrivit editorilor, ”Un cocor cu GPS” este o carte emoționantă și educativă, cu numeroase întâmplări hazlii din lumea copiilor și a animalelor. O carte plină de lucruri prețioase și nenumărate peripeții. O carte care ne învață să iubim Țara, limba, binele și frumosul. Umorul și gingășia, surprizele și întâmplările amuzante, bucuria de a trăi în miracolul unei lumi pe care tocmai o descoperă, fac ca acest volum să se adreseze copiilor de orice vârstă. Cartea este și un prețios ajutor pentru învățători și educatori. Ea are 36 de pagini și a apărut într-un tiraj de 2 000 de exemplare.

Solicitat de MOLDPRES, Ianoș Țurcanu a afirmat că a scris cele două cărți aflându-se pe litoralul Mării Negre, în perioada pandemiei. ”Anterior, am editat volumele ”Fulgere peste mare” și ”Terasa cu aromă de cafea”. Aceste cărți sunt o dovadă a faptului că și în perioada pandemiei, trebuie să lucrăm, să sperăm și să ne realizăm ideile”, a mai spus scriitorul.

Ianoș Țurcanu s-a născut la 26 iulie 1951 în satul Pelinia, raionul Râșcani. A absolvit Colegiul de medicină din Bălți (1970), Institutul de Medicină din Krasnodar, Rusia (1976) și Institutul de Literatură „M. Gorki” din Moscova (1980). A activat la Centrul de pregătire și antrenamente speciale ale piloților și cosmonauților din orașul Soci (1976-1980). În 1992 revine în Moldova, fiind angajat la Direcția Cultură a Primăriei Chișinău.

A debutat editorial în 1993 cu volumul de versuri pentru copii „Verde împărat”, urmat de cartea „Oglinda fermecată” (1994), care a luat Premiul Salonului Internațional de  Carte (1995). A semnat mai multe volume de versuri, printre care: „Oră de anatomie”, „Contur”, „Apropo”, „Liniște nu va mai fi”, „Tatuaje pe nisip”, „Oglinda stranie” ș.a. A scris peste 600 de texte de cântece de muzică ușoară, populară, romanțe și cântece pentru copii. Creații ale sale au fost traduse în limbile engleză, franceză, germană, italiană, rusă și ucraineană. Ianoș Țurcanu a fost distins cu premii, diplome și medalii la diverse concursuri literare din R. Moldova și România. În 2010 a fost decorat cu medalia „Mihai Eminescu”.

img21007912

img21007912

img21007912

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!