ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

S-au împlinit 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai al României

07:15 | 25.10.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 25 oct. /MOLDPRES/. Astăzi s-au împlinit 100 de la nașterea lui Mihai I, principe de Hohenzollern- Sigmaringen, ultimul rege al României, notează MOLDPRES.

S-a născut în 1921, la Castelul Foișor de la Sinaia, judeţul Prahova. Fiul prinţului Carol, viitorul rege Carol II (1930-1940) și al prinţesei Elena de Grecia. După renunţarea lui Carol la tronul regal (1925), devine prinț moștenitor. După decesul regelui Ferdinand I (1927), a fost proclamat rege al României, sub un consiliu de regență (1927-1930), compusă din principele Nicolae, Patriarhul Miron Cristea și președintele Înaltei Curți de Casație, Gh. Buzdugan. A urmat școala primară la Castelul Peleș (1928-1932), unde l-a avut ca mentor pe profesorul Nicolae Saxu, clasa (școala) „Palatina” (1932-1940), organizată de tatăl său după principii pedagogice sugerate de savanții Dimitrie Gusti și Nicolae Iorga, având în corpul didactic și profesori universitari. Concomitent, a fost elev onorific la Colegiul Național „Sf. Sava” din București, la Liceul Militar „Mănăstirea Dealu” din Târgoviște și la Liceul Aeronautic din Mediaș. Pentru a acumula cunoștințe în mai multe domenii, a avut profesori de la toate facultățile: Gh. Brătianu (Litere), Constantin C. Giurescu (Istorie), profesori de la Drept, de la Politehnică etc.

Conform tradiției din familia Hohenzollern, după pregătirea militară, în 1937, e numit ofiţer și încadrat în Batalionul I de Vânători de Munte de la Sinaia și, paralel, în Garda Regală de la Palat. În 1939 devine ofiţer de marină. După abdicarea regelui Carol II, devine din nou rege al României (1940-1947). Din 1944 regele s-a opus din toate puterile instaurării autorității comuniste. În cele din urmă, a fost obligat sa abdice (decembrie 1947), părăsește ţara (ianuarie 1948). I se retrage cetățenia română. Se stabilește în Anglia (1950-1955).  

Urmează la Santa Monica, SUA, cursurile de pilotaj fără vizibilitate, obținând brevetul american (1955). Asociat la Compania americană „Lear”, aflată la Geneva, ocupându-se de întreținerea și reparația avioanelor particulare, având și funcția de pilot de încercare (1955-1957). După falimentarea Asociației „Lear”, înființează o mică întreprindere de electronică, ocupându-se și cu vânzări de avioane (1958-1966). Constrâns să o închidă, devine, nu pentru mult timp, curier la bursă pentru niște amatori greci.

În 1992 revine în țară, iar în 1997 i-a fost redată cetățenia română. Din biroul său de la Versoix și, începând cu 2001, din cel de la București, regele Mihai a militat pentru intrarea României în NATO și în Uniunea Europeană. A încurajat respectarea drepturilor omului, dezvoltarea economiei de piaţă, păstrarea culturii naționale, respectarea adevărului istoric, respectarea și garantarea proprietății private, consolidarea statului de drept și a democrației în România.

Membru de onoare al Academiei Române. A fost decorat cu ordine și medalii românești: Ordinul „Carol I” (Colan și Mare Cruce), Ordinul „Mihai Viteazul” (Clasa I), Ordinul „Serviciu Credincios” (Colan), Ordinul „Coroana României” (Mare Cruce), Ordinul „Steaua României” (Mare Ofiţer), Ordinul „Virtutea Aeronautică” (toate gradele), Ordinul „Bene Merenti” al Casei Domnitoare (Clasa I), Medaliile „Avântul Ţării”, „Bărbăţie și Credinţă”, Centenarul Regelui Carol I, Peleș (exemplar unicat), „Virtutea Militară”, „Medalia Aeronautică”, „Crucea Regina Maria”. A fost onorat și cu ordine străine: Marea Cruce a Legiunii de Onoare a Franţei, Marea Cruce și Colanul Ordinului Regal Victorian, Ordinul „Victoria” al Uniunii Sovietice, „Legiunea de Merit” în gradul de Comandor al Guvernului SUA ș.a.

A decedat la 5 decembrie 2017, la reședinţa sa privată din Aubonne, Elveţia.

img21007975

img21007975

img21007975

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!