ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 70 de cazuri de intoxicație cu vopsea s-au înregistrat în R. Moldova în ultimii ani

11:37 | 25.10.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 25 oct. /MOLDPRES/. Anual, în ţară se înregistrează circa 10-15 cazuri de intoxicaţie cu vapori de vopsea. În perioada 2016-2020, au avut loc peste 70 de astfel de intoxicaţii. Datele au fost făcute publice de Agenția Națională pentru Sănătate publică în contextul marcării Săptămânii internaționale de prevenire a intoxicațiilor cu plumb, comunică MOLDPRES.

Potrivit ANSP, scopul evenimentului este accelerarea progresului în direcția eliminării globale a vopselelor cu plumb prin intermediul măsurilor de reglementare. În pofida faptului că există o recunoaștere largă a efectelor nocive ale plumbului și multe țări au luat măsuri de reglementare a acestuia în vopsele și materiale de acoperire similare, expunerea la plumb, în ​​special a copiilor, rămâne o preocupare cheie pentru furnizorii de servicii medicale și specialiștii din sănătatea publică din întreaga lume.

Pe parcursul Săptămânii internaționale sus-numite, cu respectarea rigorilor în contextul pandemiei privind măsurile de prevenire și control ale infecției COVID-19, în R. Moldova vor fi realizate activități de informare și educare în regim on-line a categoriilor vulnerabile de populație, în special a copiilor, dar și a publicului cu privire la pericolele şi consecinţele intoxicațiilor cu plumb, măsurile de prevenire și protecție a sănătății.

Conform sursei citate, actualmente, Moldova este una din țările în care nu se prevede controlul obligatoriu din punct de vedere juridic asupra producției, importului, vânzării și utilizării vopselelor cu plumb și a materialelor de acoperire similare. Însă în viitorul apropiat se preconizează aprobarea și implementarea unei Hotărâri de Guvern privind aprobarea Regulamentului sanitar pentru limitarea plumbului în vopsele și materialele de acoperire similare, elaborat de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) în comun cu autoritățile din domeniu.

Foto: ANSP

img21007990

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!