ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Unul din patru decese din R. Moldova este asociat consumului de alcool

17:16 | 25.10.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 25 oct. /MOLDPRES/. Republica Moldova se află în topul ţărilor cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor, iar unul din patru decese înregistrate la noi este asociat consumului de alcool. Datele au fost făcute publice de specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică la o întrevedere cu Denis Lamblin, președintele Asociației Sindromul alcoolului fetal din Franța, comunică MOLDPRES.

Potrivit ANSP, subiectele discutate au vizat evaluarea situației privind consumul de alcool, riscurile consumului acestuia în perioada sarcinii și conjugarea eforturilor comune atât la nivel de țară, cât și la nivel internațional privind realizarea intervențiilor cost eficiente pentru a reduce riscurile condiționate de alcool.

În cursul întrevederii, specialiștii ANSP au punctat realizările în domeniul controlului alcoolului, colaborarea dintre diferite autorități, cadrul normativ în domeniu, provocările și acțiunile principale ce urmează să fie întreprinse în Republica Moldova pentru a reduce riscurile asociate consumul de alcool, îndeosebi în rândul tinerilor și femeilor de vârstă fertilă.

La rândul său, Denis Lamblin s-a referit la efectele sociale, medicale și individuale ale tulburărilor legate de consumul de alcool în perioada sarcinii asupra sănătății copiilor, familiei și societății, la situația în Franța și necesitatea conjugării eforturilor intersectoriale la nivel internațional pentru a preveni aceste tulburări și a promova renunțarea la alcool în perioada sarcinii.

Conform statisticilor oficiale, Republica Moldova se află în topul ţărilor cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor în lume, 12,9 litri.  În ceea ce privește preferințele de consum, vinul rămâne cea mai consumată băutură alcoolică (inclusiv pentru femei), urmat de bere. În regiunile rurale, preponderent se consumă vin, iar în mediul urban – băuturi alcoolice tari. Berea, în majoritatea cazurilor, este consumată de tineri cu vârsta de 15-19 ani. Totodată, în țara noastră 26,1% din decese sunt asociate consumului de alcool.

Foto: ANSP

img21008011

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!