ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cinci artiști plastici italieni și-au expus lucrările la un muzeu din Chișinău

18:55 | 26.10.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 26 oct. /MOLDPRES/. O expoziție cu genericul ”Dincolo de formă” a cinci artiști italieni a fost inaugurată astăzi la Muzeul Național de Artă al Moldovei, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat ministrul Culturii, Sergiu Prodan, consilierul prezidențial Angela Brașoveanu, șefa Direcției Cultură a Primăriei Municipiului Chișinău, Valentina Volontir, oameni de cultură și artă. Solicitat de MOLDPRES, directorul instituției, Tudor Zbârnea a afirmat că această expoziție a ajuns la Chișinău în urma unui acord stabilit cu artistul plastic Pietro Finelli. ”Este o expoziție foarte importantă pentru chișinăuieni și invit toată lumea să vină la muzeu să admire arta plastică italiană”, a mai spus Tudor Zbârnea.

În context, istoricul și criticul de artă Azzurra Immediato, curatorul expoziției, a menționat că ”Dincolo de formă” este o expoziție care pune în dialog itinerarii estetice a cinci artiști italieni, de renume internațional: Mimmo Rotella, Tano Festa, Pietro Finelli, Luca Coser și Paolo Manazza.

Luca Coser (1965) artist și profesor al Academiei de Arte Frumoase Brera, percepe realitatea  ficțiunii artistice ca o orientare. Tano Festa (1938-1988) este pictor și fotograf, exponent al Școlii Piazza del Popolo, avangardă pop italiană. Pietro Finelli (1957) este artist și curator. Mimmo Rotella (1918-2006), artist și figură-cheie al Nouveau Réalisme-ului și al curentului Pop Art, abandonează figurația picturală descoperind valența afișului publicitar ca vehicul al expresie artistice, prin intermediul décollage-ului, căruia îi unește  assemblage-ul și ready made-ul. Paolo Manazza (1959), artist și expert în artă, după ce a studiat pictura antică și rezultatele informale ale Școlilor din New York și Europa ale anilor 1950, experimentează astăzi suprapunerile cromatice într-o pictură neo-informală care combină forța gesturilor cu vibrațiile culorii.

Expoziția va fi deschisă până la 21 noiembrie.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!